PROBLEMI S ISPORUKOM

Panika zbog nestašice lijekova protiv temperature, kašlja i tlaka: ‘Sljedeće godine bi moglo biti još gore‘

Problem leži u tome što ovdašnje farmaceutske tvrtke pojačano premještaju proizvodnju u Aziju kako bi što više uštedjele

Ilustracija

 Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

Njemačke ljekarne suočavaju se s nestašicom određenih vrsta lijekova čija proizvodnja ovisi o uvozu sirovina iz Azije, priopćio je Savez ljekarnika Sjeverne Rajne-Vestfalije u subotu.

"Situacija je loša, a sljedeće godine bi se nestašice mogle dodatno pogoršati", rekao je predsjednik Saveza ljekarnika Sjeverne Rajne-Vestfalije Thomas Preis.

Savezna udruga njemačkih ljekarnika (ABDA) je priopćila kako se radi o "velikom izazovu" kada je u pitanju neometana opskrba lijekovima.

Kao uzrok nestašice lijekova ANDA navodi "ogroman financijski pritisak u zdravstvenom sustavu".

"Kako bi što više uštedjele, ovdašnje farmaceutske tvrtke pojačano premještaju proizvodnju u Aziju. Kada tamo jedna isporuka propadne ili dođe do zastoja u kontejnerskom transportu, to se odmah osjeti u ljekarnama u Njemačkoj", stoji u priopćenju ABDA-e.

Savezni institut za lijekove i medicinske proizvode je priopćio kako su trenutno zaprimili oko 300 prijava za lijekove kod kojih je zabilježen zastoj u isporuci. Istodobno je priopćeno kako se radi o malom broju s obzirom na činjenicu da je na njemačkom tržištu odobreno preko 100.000 lijekova.

Isto tako je rečeno kako se kod zastoja u isporuci ne radi automatski o nestašici lijeka.

Problemi s isporukom se prije svega odnose na neke dječje sirupe protiv povišene temperature, sredstva protiv kašlja te lijekova za snižavanja krvnog tlaka.

Prvi zastoji u isporuci lijekova i sirovina za lijekove, koji uglavnom dolaze iz Kine i Indije, zabilježeni su još tijekom pandemije koronavirusa.

Nakon toga je pokrenuta rasprava o potrebi vraćanja proizvodnje medikamenata u Njemačku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. siječanj 2023 18:41