PRIJETI IM KOLAPS

Panika zbog omikrona zavladala i Otokom: ‘Dajte strože mjere, i to što prije!‘

Ako ćemo mjere odgađati za 2022. godinu, imat ćemo veliki pritisak na zdravstveni sustav, poručuju znanstvenici

London

 Niklas Halle‘n/AFP

- Potrebne su strože mjere u Engleskoj i to jako brzo ako ne želimo kolaps bolničkog sustava - zaključak je vladinih znanstvenih savjetnika sa sastanka održanog u četvrtak.

BBC je u posjedu dokumenata sa sastanka koji pokazuju kako u znanstvenoj zajednici vlada velika nesigurnost oko novog soja koronavirusa koji prijeti potisnuti dosad dominantni delta soj.

- Prijeti nam najmanje tri tisuće slučajeva dnevno, bolnice će to teško podnijeti - stoji u dokumentu.

Trenutno je u Engleskoj na znazi Plan B koji uključuje covid propusnice za određena događanja, maske na određenim mjestima kao i apel zaposlenima da rade od kuće, u slučajevima gdje je to moguće.

Inače, proteklog tjedna je u engleske bolnice primano između 696 i 815 osoba zbog omikrona.

Panika je zavladala i u ostatku Ujedinjenog Kraljevstva. Tako u Škotskoj mole ljude da za vrijeme božićnih blagdana ograniče socijalne kontakte, a u Walesu zatvaraju sve klubove od 27. prosinca.

- Ključno je tempiranje mjera. Ako ćemo ih odgađati za 2022. godinu, imat ćemo veliki pritisak na zdravstveni sustav - poručuje na sastanku savjet znanstvenika.

U petak je oboren rekord s više od 93.000 zaraženih, no zabilježen je i rekord od 861.306 primljenih booster doza.

- To znači da je više od polovice odraslog stanovištva u Ujedinjenom Kraljevstvu primilo booster dozu - podsjetio je britanski premijer Boris Johnson.

Najgora je situacija u Londonu, a Neil Ferguson, glavni premijerov savjetnik, navodi kako ćemo o omikronu znati više u narednim tjednima. Također, podsjeća kako booster doza štiti oko 85 posto od posljedica omikrona.

No nisu svi odušljeveni najavom mogućih strožih mjera. Hannah Essex iz Britanske gospodarske komore upozorava kako bi nove restrikcije morale doći u paketu s većom vladinom potporom poduzetnicima.

- Posljednjih 20 mjeseci bili su iznimno brutalni za poduzetnike. Taman su se malo oporavili, a nove restrikcije mogle bi ih gurnuti preko ruba. To će značiti i brojne otkaze - upozorava Essex.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:33