MASOVNO ‘PUCANJE‘

Pao internet diljem Rusije, vojni analitičari upozoravaju na veliku opasnost u pozadini: ‘Odvajaju zemlju...‘

Kremlj je uoči izbora u ožujku intenzivirao napore kako bi konsolidirao kontrolu nad ruskim informacijskim prostorom

Vladimir Putin

 Mikhail Metzel/AFP

Prekid internetske mreže, koji je u utorak zabilježen diljem Rusije, doveo je do toga da pristup web stranicama na lokalnoj domeni.ru privremeno nije bio dostupan.

- Masovna ‘pucanja‘ internetske veze u Rusiji mogla bi biti rezultat napora Moskve da uspostavi svoj sustav ‘suverenog interneta‘ - rekli su vojni analitičari, a prenosi Sky News.

Institut za proučavanje rata (ISW) izvijestio je da je nekoliko velikih ruskih telekomunikacijskih tvrtki bilo pogođeno prekidom.

Istodobno, rusko ministarstvo za digitalne tehnologije prekid je svelo na tehnički problem.

Ali prema ISW-u, ruska organizacija za borbu protiv cenzure, Net Freedoms Project, kao i drugi oporbeni mediji izvijestili su da Rusija pokušava uspostaviti vlastiti sustav "suverenog interneta" i odvojiti zemlju od globalne mreže.

Moskovski zakon o "suverenom internetu" stupio je na snagu u studenome 2019. Isti će se vjerojatno koristiti za konačno "povećanje nadzora i cenzure u ruskom informacijskom prostoru", dodao je ISW.

Analitičari kažu da je Kremlj uoči predsjedničkih izbora u ožujku "intenzivirao napore kako bi konsolidirao kontrolu nad ruskim informacijskim prostorom".

- Ti napori podupiru razvoj sustava ‘suverenog interneta - rekli su za ISW.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:17