RASKOL U AMERICI

Pao ključni zakon, je li ovo početak kraja za Ukrajinu? Biden bijesan: ‘Za ovo je kriv Trump!‘

Bez milijardi američke pomoći trebali bi ostati i Izrael te Tajvan, ali jasno je tko će doživjeti najteži udarac

Zgrada američkog Kongresa

 Valentyn Semenov/Alamy/Alamy/Valentyn Semenov/alamy/alamy

Američki Senat u srijedu je odbio prijedlog zakona o nacionalnoj sigurnosti kojim se predviđa uvođenje novih mjera na američkoj granici s Meksikom, ali i odobrava prijeko potrebna vojna pomoć Ukrajini. Predlagatelji zakona djelovali su pomireni s mogućnošću da zakon ionako nema šanse proći.

Zakonski prijedlog, koji su mjesecima zajedno pripremali demokratski i republikanski zastupnici, predviđao je donošenje paketa pomoći vrijednog 118 milijardi dolara. Američkom predsjedniku dao bi nove ovlasti za zatvaranje južne granice u određenim okolnostima, a njime bi se uvele i nove mjere za ubrzanje postupka odbijanja azila.

Od 118 milijardi dolara, 60 milijardi bilo je predviđeno za vojnu pomoć Ukrajini, 14 milijardi za "sigurnosnu podršku Izraelu", a deset milijardi za humanitarnu pomoć civilima u Ukrajini, Gazi i na Zapadnoj obali.

Krajem godine činilo se da je zakon dogovoren. Joe Biden već ga je počeo spominjati na izbornim skupovima. Međutim, proteklih tjedana postalo je jasno da će republikanci ipak blokirati njegovo donošenje. U Senatu je još i bilo šanse jer demokrati imaju tanku većinu, ali zato je republikanski predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson poručio da će biti "mrtav na dolasku" u donji dom Kongresa.

image

Zračna snimka migranata na južnoj američkoj granici

Patrick T. Fallon/Afp
image

Žilet-žica razvučena na granici SAD-a s Meksikom

Sergio Flores/Afp

Biden optužio Trumpa

Joe Biden u utorak je u govoru iz Bijele kuće za propast važnog zakona optužio Donalda Trumpa. Najizgledniji republikanski kandidat za idućeg američkog predsjednika na svojoj je društvenoj mreži Truth Social zakon opisao kao "sofisticiranu zamku za republikance" koji bi zbog njega "preuzeli krivnju za sve što je radikalna ljevica zabrljala na granici", i to "uoči najvažnijih izbora u povijesti".

Proteklih je tjedana itekako bilo jasno da je Trump iskoristio utjecaj u Republikanskoj stranci kako bi srušio zakon važan Bidenu. Naime, to će mu dati dovoljno materijala za napad kada se arena raščisti i ostanu njih dvojica u borbi za Bijelu kuću. "Trump je procijenio da mu je politički važnije iskoristiti ovo pitanje nego da ga riješi. On je kriv za stanje na granici", poručio je u utorak Biden.

Ted Cruz, teksaški republikanski senator, zapljeskao je "ubijanju" zakona, navodeći kako zakon ionako ništa ne bi riješio. Mitch McConnell, vođa republikanske manjine u Senatu, jedan je od autora zakona. Uoči odluke o glasanju u Senatu rezignirano je poručio da vjerojatno ništa od toga. Ipak, naglasio je da je ostatak zakona, dio koji se ne odnosi na granicu, važan i da ga je potrebno riješiti. Riječ je o dijelu zakona o podršci Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. "Mislim da je to važno i da taj dio svakako treba riješiti. Važna je i granica, ali tu ne uspijevamo ishoditi rješenje", rekao je McConnell.

I tu su se ispriječili republikanci, koji su u prosincu blokirali donošenje odluke ako nema odluke o granici. No, sada smatraju da bi se sve trebalo odgoditi poslije studenoga kada su predsjednički izbori.

image

Pristaše Donalda Trumpa prosvjeduju na meksičkoj granici u Teksasu

Michael Gonzalez/Getty Images Via Afp
image

Pristaše Donalda Trumpa žele zatvaranje granice za imigrante

David Swanson/Afp

Prijeko potrebna pomoć

Ukrajini je prijeko potrebna ta pomoć za pokušaj odbacivanja ruskih snaga. Nedostatak streljiva i raketa iz Sjedinjenih Država stvara goleme probleme ukrajinskoj obrani. Zakon koji je predstavljen u nedjelju predviđa 14 milijardi dolara pomoći Izraelu. Od toga bi 2,44 milijarde išlo za sigurnost na Crvenom moru. Gotovo četiri milijarde bile bi za podršku partnerima u Aziji gdje tenzije rastu između Tajvana i Kine.

Vođa demokratske većine u Senatu Chuck Schumer rekao je da je predloženi paket "monumentalan korak u jačanju američke sigurnosti u inozemstvu i na američkoj granici".

"Dovoljno sam vidio. Ovo je gore nego što sam očekivao i ni približno neće okončati kaos koji je na granici stvorila Bidenova administracija. Kao što je glavni demokratski pregovarač rekao, ovim zakonom granica se nikad neće zatvoriti", napisao je predsjednik Zastupničkog doma iz redova republikanaca Mike Johnson.

Spomenuti zakonski prijedlog ne podržavaju ni svi demokrati. Dio kongresnika protivi se novoj pomoći Izraelu. Bernie Sanders, vođa demokratskih progresivaca, pozvao je na izbacivanje iz zakona dijela o financiranju oružja za napad, a zadržavanje stavaka o financiranju obrambenih sustava za Izrael.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:14