RAFAEL CARO QUINTERO

Pao ‘narkobos svih narkobosova‘, čovjek koji je stvorio El Chapa: ‘Nanjušio ga je pas Max u grmlju‘

Quintero je bio na popisu bjegunaca koje FBI traži zbog otmice, mučenja i ubojstva specijalnog agenta DEA-e Kikija Camarene

Rafael Caro Quintero (sredina)

 Mexican Federal Police/AFP

Meksički narkobos koji je na popisu najtraženijih u Sjedinjenim Državama, uhićen je u petak u Meksiku, reklo je za AFP ministarstvo ratne mornarice.

Rafael Caro Quintero uhićen je na sjeveru države, dodaju meksička glasila.

Izvor u ministarstvu ratne mornarice potvrdio je uhićenje za AFP, ali nije htio iznositi pojedinosti. The Guardian, koji za Quintera navodi da je ‘narcos svih narcosa‘, uhićen je u petak oko podneva nakon što ga je potražni pas Max pronašao kako se skriva u grmlju na području mjesta San Simon u meksičkoj državi Sinaloa. Lokacija na kojoj je uhićen je u planinskom području blizu granice s državom Chihuahom.

Gotovo istovremeno, u blizini priobalnog grada Los Mochisa srušio se helikopter Black Hawk meksičke mornarice u kojem je bilo 15 ljudi, a njih 14 je na mjestu poginulo. Prema prvim informacijama, uzrok pada je "nesretan slučaj", ali sve je još pod istragom.

Rafael Caro Quintero (69) bio je na popisu deset bjegunaca koje FBI traži zbog otmice, mučenja i ubojstva specijalnog agenta američke Agencije za suzbijanje narkotika (DEA) "Kikija" Camarene u Meksiku 1985., navodi FBI. The Guardian navodi da je poznat kao "narco svih narcosa".

Washington je nudio 20 milijuna dolara za njegovo uhićenje.

Meksikanac je jedan od osnivača prvog velikog narkokartela Guadalajare krajem 70-ih.

"Zadržao je utjecaj u kartelu Sinaloi i u organizaciji za krijumčarenje droge Caro-Quinteru", dodaje FBI.

Jedan od najutjecajnijih ljudi koji su u međuvremenu preuzeli ogroman dio poslovanja Quinterova klana bio je i Joaquin Guzman poznat po nadimku El Chapo.

Prvi put je Quintero uhićen 1985. i osuđen u Meksiku na 40 godina zatvora.

Zbog formalno pravnog pitanja pušten je 2013. Meksičko pravosuđe je nedugo zatim ponovo zatražilo njegovo uhićenje.

I SAD je ponovno zatražio njegovo uhićenje i izručenje zbog otmice i ubojstva Enriquea "Kikija" Camarene, američkog agenta meksičkog podrijetla te zbog krijumčarenja droge.

"Nisam ga oteo, nisam ga mučio, nisam ga ubio", branio se u razgovoru za tjednik Proceso u srpnju 2016. dok je još bio u bijegu. "Moja jedina krivnja je što sam bio na mjestu zločina", rekao je.

Vođa kartela Guadalajare, Miguel Angel Felix Gallardo u zatvoru je od 1989. zbog ubojstva Camarene. Niječe sudjelovanje u ubojstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2023 17:56