NAJGORI DAN

Pao rekord i u BiH: U zadnja 24 sata potvrđeno 453 novozaraženih, petero preminulih

Podaci objavljeni u četvrtak pokazuju najveći skok broja novozaraženih u BiH u jednom danu još od izbijanja epidemije u ožujku
Prizor iz Sarajeva
 Mustafa Ozturk/Anadolu Agency

U Bosni i Hercegovini u četvrtak su potvrđena rekordna 453 nova slučaja zaraze koronavirusom, a pet zaraženih osoba umrlo je u posljednja 24 sata, izvjestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo.

Od srijede su provedena testiranja nešto više od 2200 uzoraka pri čemu je zaraza potvrđena kod 296 osoba iz Federacije BiH, 155 iz Republike Srpske te kod još dvije iz distrikta Brčko.

Podaci objavljeni u četvrtak pokazuju najveći skok broja novozaraženih u BiH u jednom danu još od izbijanja epidemije u ožujku.

Približna takva brojka dosegnuta je samo posljednjeg dana srpnja kada je bilo 409 novooboljelih.

Pojedinačno su najveća žarišta Sarajevska županija gdje je od srijede zaraza potvrđena kod još 44 osobe te Banja Luka koja ima 36 novozaraženih.

Zdravstvene vlasti u Sarajevu tvrde kako je unatoč porastu broja novozaraženih od početka tjedna stanje pod nadzorom jer je 75 posto onih kod kojih je potvrđen virus SARS-CoV-2 povezano s poznatim žarištima i od ranije su u samoizolaciji.

Za razliku od Sarajeva, vlasti u Banjoj Luci imaju problem otkriti žarišta koja su prouzročila veliki broj novooboljelih u tom gradu.

"Virus je u populaciji i sporadično se javlja i u školama, zdravstvenim ustanovama, javnim i privatnim tvrtkama. Jednostavno se nalazi svugdje", kazala je lokalnim medijima Jelena Todorović, ravnateljica banjolučkog Doma zdravlja.

Unatoč povećanju broja novozaraženih i dalje je na snazi odluka donesena prošlog tjedna kojom je dopušteno djelomičmo otvaranje nogometnih stadiona za publiku pa će tako reprezentacija BiH u večernjim satima nakon šest mjeseci igrati pred publikom u Sarajevu.

Na stadion "Grbavica" na kojemu će se igrati utakmica s reprezentacijom Sjeverne Irske bit će dopušten ulazak do 1800 gledatelja od kojih se očekuje pridržavanje mjera zaštite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:09