VELIKI SKANDAL

‘Pao‘ ugledni rabin: ‘Tražio je da primimo njegovo sveto sjeme kako bismo se pripremile za brak! Neke je i snimao‘

Tražio je žene slabog vjerskog obrazovanja, a zatim im je pričao pseudoreligijske besmislice kako bi ih naveo na seksualni čin

Ilustrativna fotografija

 John Macdougall/Afp/Profimedia/John Macdougall/afp/profimedia

Nekoliko je žena, pripadnica židovske zajednice u Berlinu, optužilo uglednog rabina za seksualno iskorištavanje, piše BILD.

Navodne žrtve kažu da je rabin uvijek tražio žene koje govore ruski, uglavnom Židovke, koje zbog života u bivšem Sovjetskom Savezu nisu imale temeljito vjersko obrazovanje i same su došle u Njemačku. Zatim im je pričao pseudoreligijske besmislice kako bi ih naveo na seksualni čin.

Tako je, na primjer, ženama čije je sinove upravo obrezao, rekao da im mora masirati grudi kako bi se poboljšala proizvodnja mlijeka; onima koje nisu imale muževe kazao je da moraju primiti njegovo ‘sveto sjeme‘ kako bi se pripremile za brak, a jednoj je rekao da je mora masirati ‘iznutra‘ kako bi poboljšao njezinu ‘čakru‘. Također, rekao im je da će Otkupitelj ili Mesija doći samo ako one budu spavale s njim.

Kad bi za neku ženu izgubio seksualni interes, nagovarao bi je da se uda za nekog drugog muškarca - po mogućnosti u neku daleku, stranu zemlju.

Židovska telegrafska agencija (JTA) prva je izvijestila o optužbama.

Ako se optužbe pokažu točnima, to će značiti da je rabin postupio ne samo ljudski i moralno pogrešno, već i da je prekršio židovske vjerske zakone. Naime, predbračni seksualni kontakt je apsolutno zabranjen za ortodoksne Židove. Muškarac se ne smije čak ni rukovati sa ženom koja mu nije supruga.

Bilo je optužbi i ranije

Možda i najšokantnija stvar u čitavoj priči je da je protiv ovog rabina već bilo optužbi 2008. i 2020. No, berlinsko javno tužiteljstvo je zaustavilo daljnje postupanje. Naime, mnoge optužbe spadaju u spektar ‘zlouporabe ovlasti‘, što često nije kažnjivo. Rabin je otpušten iz službe tek nakon što je jedna žena napisala detaljno pismo Židovskoj zajednici i pokazala poruke koje je s njim izmjenjivala.

Židovska zajednica u Berlinu sada je obećala ženama ‘neograničenu podršku‘ u rasvjetljavanju ovog slučaja. Sinagoga u kojoj je služio optuženi rabin bila je privremeno zatvorena. Vjerski sud, takozvani ‘Beit Din‘, treba razjasniti hoće li mu biti oduzeta titula rabina. Jedan od sudaca-rabina već je prije toga javno rekao ‘židovskom generalu‘ da se optužbe brojnih žena trebaju shvatiti vrlo ozbiljno i da su šokantne.

Kako doznaje BILD, zbog navodnih seksualnih napada je 2. i 3. srpnja saslušano 17 žena. Sâm optuženi rabin otkazao je svoj dolazak dva sata prije saslušanja rekavši da je bolestan. Sud mu je ponudio novi datum 13. srpnja.

Do tada, obavijestio je Beit Din dotične žene, optuženi rabin više ne bi trebao obnašati nikakve vjerske službe na temelju židovskog vjerskog zakona (‘Halaha‘) sve dok optužbe ne budu potvrđene ili odbačene.

‘Cijela stvar je skandal‘

BILD-ov izvor u židovskoj zajednici rekao je: ‘Cijela stvar je skandal. Dugo se šuška o njemu, ja sam to prvi put čuo 2005. godine. Netko bi mogao pomisliti da se čitava stvar pokušala zataškati.‘

Tiskovni ured Židovske zajednice u Berlinu kaže: ‘Sadašnji upravni odbor Židovske zajednice u Berlinu tek je nedavno postao svjestan optužbi protiv rabina. S obzirom na ozbiljnost optužbi, Izvršni odbor je bio šokiran i ogorčen i odmah otpustio rabina bez prethodne najave 31. svibnja. Budući da je rabin zatim podnio tužbu zbog, kako kaže, nepravednog otpuštanja, molimo vas za razumijevanje jer trenutno ne možemo komentirati detalje čitavog slučaja.‘

Rabinov odvjetnik kontaktirao je BILD i zaprijetio pravnim postupkom ako se o tome bude pisalo. Naime, njegov klijent negira sve optužbe. Odvjetnik kaže da je ovo ‘neutemeljeni atak‘ na njegovog klijenta te da je ovaj nakon što je priča izašla u javnost postao žrtvom napada nožem. Međutim, ni napad, ni tjelesne ozljede nikad nisu prijavljene policiji.

Optuženi rabin je i objavama na Facebooku pokazao da se ne smatra krivim. Kad su optužbe postale javne, rabin je 16. lipnja na Facebooku objavio na ruskom: ‘Čak i ako ste vrlo talentirani i naporno radite, za neke rezultate jednostavno treba vremena: nećete dobiti dijete za mjesec dana, čak i ako oplodite devet žena.‘

23. lipnja je također napisao: ‘Uspješan čovjek je onaj koji može izgraditi čvrste temelje od cigala koje su drugi bacili na njega. Nemoguće je pobijediti osobu koja nikada ne odustaje!‘

Jedna članica Židovske zajednice Elena Eyngorn (41) kaže: ‘On stvarno misli da nas sve može srediti. Ženama koje je snimao prijeti da će te snimke objaviti. Ali mi nastavljamo. Razgovarala sam s ukupno 18 žena koje su bile žrtve. Mnoge su sada u braku i boje se da će im muževi saznati. Sada bi vjerski sud, Beit Din, trebao odlučiti.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:20