PORUKA SUŽIVOTA

PAPA APELIRA 'Građanima i imigrantima mogu se omogućiti susreti, čak i u župama kako bi se prevladalo nepovjerenje'

 AFP

Papa Franjo u nedjelju je nakon Angelusa rekao da su napadi na centar za imigrante u Rimu pokazali da se to socijalno pitanje treba početi što hitnije rješavati i pozvao župe da pomognu zbližiti useljenike i lokalne zajednice.

Sveti Otac pozvao je vlasti i crkvene dužnosnike da se angažiraju na smanjenju napetosti nakon napada na centar za imigrante u kojem je smješteno 70-ak osoba, među kojima je i nekoliko talijanskih beskućnika. Zgrada s imigrantima danima je bila meta napada lokalnog stanovništva.

"U posljednjih nekoliko dana u Rimu vlada velika napetost između stanovnika i useljenika", podsjetio je Papa nakon Angelusa. Pozvao je "vlasti na svim razinama da se se uhvate u koštac s tim gorućim pitanjem što hitnije, jer u protivnom postoji opasnost da se situacija pogorša".

Kršćansku zajednicu Papa je pozvao da se na konkretan način angažira na zbližavanju i da izbjegava sukobe.

"Građanima i imigrantima mogu se omogućiti susreti, čak i u istim župama kako bi se izbjegle ovakve situacije", rekao je papa Franjo i dodao da je moguće međusobno se saslušati, razgovarati i na taj način prevladati nepovjerenje te raditi na mirnom suživotu.

Centar u Tor Sapienzi, sirotinjskoj četvrti u predgrađu talijanske prijestolnice, postao je meta nezadovoljstva lokalnih stanovnika u trenutku kada se Talijani bore s padom primanja i rastućom nezaposlenošću.

Nasilje je izbilo u ponedjeljak navečer. Demonstranti su vrijeđali štićenike smještene u centru za imigrante, bacali kamenje na zgradu i palili koševe za smeće. Policijska prisutnost nije umirila mještane koji imigrante optužuju za trgovinu drogom i prostituciju. Situacija je postala toliko opasna da su gradske vlasti odlučile evakuirati djecu iz centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:49