VIJESTI IZ VATIKANA

Papa Benedikt XVI. kao mladi svećenik tražio ukidanje celibata

Potpisnici pisma tražili su da se preispitaju pravila o celibatu jer zbog njega ima sve manje svećenika

ZAGREB - Devet svećenika 1970. godine na jednom memorandumu doveli su u pitanje celibat. Jedan od potpisnika bio je Joseph Ratzinger, današnji papa Benedikt XVI.

Svećenici su 9. veljače 1970. sastavili i potpisali memorandum, koji su poslali njemačkim biskupima. Ugledni njemački dnevni list Süddeutsche Zeitung izvijestio je kako je sadržaj tog memoranduma, iz današnje perspektive gledno, prava senzacija, jer su potpisnici zahtijevali od biskupa da preispitaju pravila o celibatu te razmotre mogućnost drugačijeg pogleda na celibat kako u njemačkoj Crkvi, tako i u Crkvi u svijetu.

Međutim, nikada nije došlo do preispitivanja njihova zahtjeva. Umjesto toga diskretno je stavljen u arhivu. Nakon 41 godine objavio ga je časopis Pipeline.

U dokumentu su više puta naznačili da svojom peticijom ne žele prejudicirati odluku o ukidanju spomenute obveze za svećenike. Međutim, sama činjenica da su pismenu intervenciju smatrali potrebnom pokazuje da su sumnjali u smisao celibata, piše, Süddeutsche Zeitung. Ne samo što su smatrali da bi “bilo dobro”, nego da je “nužno potrebno” razmotriti potrebu takvog pravila za svećenike.

Papa Benedikt XVI. koji se danas i sam protivi raspravi o celibatu , prije više od 40 godina smatrao je, kao i ostali potpisnici pisma, da bi celibat mogao biti sve veća prepreka mladima da odaberu svećenički poziv.

Vjernicima uputa za Papin posjet

Vjernici će uskoro dobiti Pismo hrvatskih biskupa i Molitvu za obitelj koja će se moliti po župama i zajednicama u sklopu duhovne pripreme za Papin pohod i Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Zagrebu, 4. lipnja 2011.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:00