SVETI OTAC OSTAJE U VATIKANU

'Papa će dobiti pravnu zaštitu od mogućih progona zbog slučajeva seksualnog zlostavljanja djece'

(FILES) This file picture taken on December 16, 2012 shows Pope Benedict XVI celebrating a mass at the San Patrizio al Colle Prenestino parish on the outskirts of Rome. Pope Benedict XVI on February 11, 2013 announced he will resign on February 28, a Vatican spokesman told AFP, which will make him the first pope to do so in centuries. AFP PHOTO/ FILES / Filippo MONTEFORTE
 AFP

VATIKAN - Odluka pape Benedikta XVI. da ostane u Vatikanu i nakon odlaska s papinske dužnosti pružit će mu sigurnost i privatnost, a dobit će i pravnu zaštitu od bilo kakva progona u vezi sa slučajevima seksualnog zlostavljanja diljem svijeta, kažu u subotu crkveni izvori i pravni stručnjaci.

"Njegov ostanak u Vatikanu nužan je, inače bi mogao biti ugrožen. Nigdje drugdje ne bi imao imunitet, ne bi imao ovlasti i sigurnost", rekao je jedan vatikanski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

"Apsolutno je nužno" da on ostane u Vatikanu, dodao je. Preostale godine Benedikt mora imati "dostojanstven život".

Vatikanski izvori kažu da postoje tri glavna razloga za odluku da Benedikt i nakon odlaska 28. veljače ostane u samostanu Vatikanu.

NOVA TEORIJA 'Papa Benedikt XVI. se odrekao dužnosti zbog nesreće u Meksiku 2012. godine! Tada je shvatio da više nema snage'

Vatikanska policija koja već poznaje Papu i njegove navike, moći će mu jamčiti privatnost i sigurnost, i neće se to morati prepustiti nekoj stranoj policiji, što bi bilo nužno da se odseli u drugu zemlju.

Drugi je razlog mogućnost da, odseli li Papa trajno u neku drugu zemlju i odluči u samoći živjeti u nekom samostanu rodne mu Njemačke, to mjesto postane hodočasničko odredište. To bi bilo komplicirano za Crkvu, osobito, što Reuters ocjenjuje malo vjerojatnim, ako idući papa donese odluke koje se ne sviđaju konzervativcima pa oni onda počnu posjećivati Benedikta.

Zadnji problem je Papina potencijalna izloženost tužbama u vezi sa svećeničkim seksualnim zlostavljanjem djece. Već je 2010. Benedikt u jednoj tužbi naveden kao branjenik uz tvrdnju da kao kardinal 1995. nije ništa poduzeo, a navodno mu je bilo rečeno da je jedan svećenik u Americi više desetljeća ranije zlostavljao dječake u školi za gluhu djecu.

Odvjetnici su lani povukli tužbu i Vatikan je to prozvao velikom pobjedom koja dokazuje da papa ne može odgovarati za postupke svećenika zlostavljača.

Benedikt u ovome trenutku nije spomenut ni u jednom slučaju, a Vatikan ne očekuje nove tužbe, ali ih i ne isključuje.

Kad prestane biti papa, Benedikt više neće biti monarh Države Vatikanskoga Grada, ali će zadržati vatikansko državljanstvo i boravište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:50