IZ RIMA: I. BEŠKER

Papa će imenovati 13 novih kardinala, među njima je i nekoliko ‘uličnih svećenika‘

Među njima je 9 novih kardinala izbornika, te još četvorica starija od 80 godina
Papa Franjo
 Alberto Pizzoli/AFP

Papa Frane najavio je da će za 28 studenoga, užežin prve nedjelje Došašća, sazvati u Vatikanu izvanredni konsistorij (plenarni sastanak Kardinalskog zbora) u kojemu će imenovati 9 novih kardinala izbornika, te još četvoricu starijih od 80 godina.

Sada je kardinala izbornika (koji još nisu navršili 80, pa imaju pravo u konklavu birati papu) točno 120, koliko je odredio sv. Pavao VI, a nakon konsistorija će ih biti 128, jer će u međuvremenu 80 godina navršiti i umirovljeni washingtonski kardinal nadbiskup Donald Wuerl. Ukupan broj kardinala penje se na 233.

Dvojica su visoki dužnosnici Rimske kurije. Mario Grech je glavni tajnik Biskupske sinode. Svi dosadašnji tajnici Sinode imenovani su kardinalima, osim mons. Nikole Eterovića, koga je papa Frane poslao za nuncija u Berlin. Marcello Semeraro novi je prefekt Kongregacije za kauze svetih, umjesto Angela Becciua, koji je izgubio sva kardinalska prava, osim pukog naslova i odjeće.

Petorica su pastoralni nadbiskupi s raznih strana svijeta: Antoine Kambanda (Kigali, Ruanda), Wilton Gregory (Washington, USA), José Advincula (Capiz, Filipini), Celestino Aós Braco (Santiago, Čile), Augusto Paolo Lojudice (Siena, Italija).

Biskup Cornelius Sim je apostolski namjesnik u Bruneiju, o. fra Mauro Gambetti O.F.M.Conv. je kustos Svetog samostana u Assisiju.

Četvorica starijih od 80 godina, dakle nagrađenih kardinalatom za vjernu i plodnu službu Svetoj Stolici su umirovljeni biskup Felipe Arizmendi Esquivel (San Cristóbal de las Casas, Meksiko), umirovljeni stalni promatrač pri OUN u Genèvi nuncij Silvano Tomasi, propovjednik Papinskog doma o. fra Raniero Cantalamessa OFM.Cap., te župnik Sv. Marije od Božanske Ljubavi (Castel di Leva, Italija) Enrico Feroci.

Vidljivo je da je Papa opet pazio da budu zastupljene razne strane svijeta, ne zanemarujući periferiju, te da je među kardinale ubrojio još nekoliko „uličnih svećenika“, koji dosad nisu bili ni biskupi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:05