‘NE BUDITE NEUTRALNI‘

Papa Crkvama: Podignite svoj glas protiv nepravde u Južnom Sudanu

U Južnom Sudanu interno je raseljeno 2,2 milijuna osoba

Papa u Sudanu

 Simon Maina/Afp

Papa Franjo rekao je u subotu da Crkve u Južnom Sudanu "ne mogu ostati neutralne", nego moraju podići glas protiv nepravde i zlouporabe moći, u sklopu mirovne misije koju on i još dvojica kršćanskih čelnika vode u najmlađoj zemlji na svijetu.

Tijekom svojeg prvog cijelog dana u Južnom Sudanu, Franjo se obratio katoličkim biskupima, svećenicima i časnim sestrama u katedrali Sv. Terezije u glavnome gradu Džubi dok su nadbiskup Canterburyja i poglavar Škotske crkve mise služili drugdje.

Južni Sudan odvojio se od Sudana 2011., ali je 2013. izbio građanski rat u kojemu su se etničke skupine okrenule jedna protiv druge. Unatoč mirovnom sporazumu iz 2018. između dva glavna neprijatelja, nastavljene su međuetničke borbe u kojima je ubijen i raseljen velik broj civila.

“Braćo i sestre, pozvani smo zagovarati svoj narod, podići glas protiv nepravde i zlouporabe moći onih koji ugnjetavaju i koriste nasilje za svoje ciljeve”, rekao je Franjo, dodavši da vjerski vođe “ne mogu ostati neutralni pred boli uzrokovanom nepravdom".

Rat, mržnja, nasilje i siromaštvo

U Južnom Sudanu interno je raseljeno 2,2 milijuna osoba, od ukupne populacije od oko 11,6 milijuna, a još 2,3 milijuna pobjeglo je iz zemlje kao izbjeglice, prema podacima Ujedinjenih naroda.

U zemlji je ekstremno siromaštvo i glad, a kao posljedice sukoba i katastrofalnih poplava dvije trećine stanovništva treba humanitarnu pomoć.

Franjo je u katedrali slušao svjedočenje časne sestre koja je govorila o tome kako su dvije sestre iz njezina reda ubijene u zasjedi blizu Džube 2021.

"Upitajmo se što za nas znači biti Božji službenici u zemlji izranjavanoj ratom, mržnjom, nasiljem i siromaštvom", rekao je Franjo, a zatim predvodio molitve za njih.

"Kako možemo obavljati svoju službu u ovoj zemlji, uz obale rijeke natopljene tolikom nevinom krvlju?" upitao je, misleći na Bijeli Nil koji teče kroz zemlju.

‘Obećali ste više‘

Papa Franjo, nadbiskup Canterburyja Justin Welby i čelnik Škotske crkve Iain Greenshields susrest će se s ljudima raseljenima zbog rata i slušati njihove priče kasnije u subotu.

Trojica kršćanskih vođa, na dosad neviđenom "hodočašću mira", kasnije će sudjelovati u ekumenskom molitvenom bdijenju na otvorenom u mauzoleju južnosudanskoga oslobodilačkog heroja Johna Garanga, na kojem se očekuje 50.000 ljudi.

Zajednički posjet prvi je takve vrste u kršćanskoj povijesti.

Južni Sudan je većinski kršćanska zemlja i deseci tisuća ljudi okupili su se na ulicama glavnoga grada Džube kako bi dočekali Papu uz pjesmu, bubnjanje i klicanje u petak kada je stigao iz posjeta Demokratskoj Republici Kongo.

U oštrom govoru vođama Južnog Sudana, uključujući njegova prethodno zaraćenog predsjednika Salvu Kiira i potpredsjednika Rieka Machara, Franjo ih je pozvao da se odreknu nasilja, etničke mržnje i korupcije.

Na istom događaju, Welby je rekao da ga žalosti što se nasilje nastavilo nakon mirovnog sporazuma 2018. i okupljanja u Vatikanu 2019. tijekom kojeg je Papa kleknuo kako bi poljubio stopala zaraćenim vođama, moleći ih da donesu mir Južnom Sudanu.

"Tužan sam što još uvijek slušamo o takvoj tragediji. Nadali smo se i molili za više. Očekivali smo više. Obećali ste više", rekao je Welby okupljenim čelnicima.

U svom govoru, Kiir je rekao da je njegova vlada čvrsto predana učvršćivanju mira u Južnom Sudanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:43