VAŽAN POSJET

Papa doputovao u Mađarsku, sastat će se s Orbanom, predsjednica zbog njega vježbala svoj španjolski

Rečeno je kako će biti samo u Budimpešti, s obzirom na krhko zdravlje mjesec dana nakon hospitalizacije zbog bronhitisa

Papa Franjo u Mađarskoj

 Vincenzo Pinto/AFP

Papa Franjo doputovao je u petak u Mađarsku u trodnevni posjet kojim će vjerojatno dominirati rat u Ukrajini i sastanak s nacionalističkim premijerom Viktorom Orbanom, čija se stajališta često kose s njegovim.

Osamdesetšestogodišnji argentinski Papa tijekom posjeta bit će samo u Budimpešti, s obzirom na krhko zdravlje mjesec dana nakon hospitalizacije zbog bronhitisa.

Papa je doputovao u mađarski glavni grad gdje su glavne ulice već danima zatvorene u sklopu velike sigurnosne operacije zbog posjeta.

Nakon što će ga u predsjedničkoj palači primiti predsjednica Katalin Novak, koja je lokalnim medijima rekla da je vježbala svoj španjolski uoči posjeta, Franjo će se sastati s Orbanom.

Mađarski premijer, koji je na vlasti od 2010., redovno se zauzima za antimigracijsku retoriku u obranu "kršćanske Europe". To je u suprotnosti s Papinim stavom dobrodošlice prema onima koji bježe od rata i siromaštva.

image

Papa Franjo u Mađarskoj

Vincenzo Pinto/AFP

Za vrijeme audijencije prošle godine u Vatikanu Franjo je zahvalio Orbanu na tome što je Mađarska primila Ukrajince koji bježe od rata.

Pet mjeseci prije ruske invazije na Ukrajinu, Papa je tijekom sedmosatnog posjeta Budimpešti prisustvovao međunarodnom religijskom događaju na kojem je obećao povratak u zemlju u kojoj 39 posto stanovništva čine katolici.

Franjin prvi govor tijekom posjeta održat će se u petak u podne, kad će se obratiti mađarskim vlastima, diplomatima i članovima civilnog društva. Papa je u nedjelju rekao da dolazi "kao hodočasnik, prijatelj i brat svima", a vlasti u Mađarskoj naglasile su da njegov posjet "nije politički događaj". Tijekom boravka u Budimpešti Franju će kao i obično pratiti njegov liječnik.

Prošli mjesec proveo je tri noći u bolnici zbog bronhitisa, što je potaknulo zabrinutost za njegovo dugoročno zdravlje i budućnost kao poglavara Katoličke crkve širom svijeta.

‘Njegove riječi imaju snagu‘

U petak poslijepodne Papa će se sastati s lokalnim biskupima i svećenstvom u bazilici sv. Stjepana, gdje će se preko ogromnih ekrana na trgu ispunjenom stolcima uživo prenositi njegov govor.

"Divno je što se Papa vraća u Mađarsku tako brzo nakon svojeg posljednjeg putovanja", rekla je 32-godišnja Annamaria Szentesi za AFP.

"Nadam se da će njegova glavna poruka biti poruka mira u svijetu. Njegove riječi imaju veliku snagu", dodala je.

Na svom 41. međunarodnom putovanju otkako je postao papa 2013., Franjo se planira susresti s mladima, članovima lokalne Crkve i predstavnicima akademskog i kulturnog sektora, a u nedjelju će održati misu na otvorenom.

U subotu će se Papa - koji je u više prigoda pozivao na mir u Ukrajini, ali čiji pokušaji posredovanja u sukobu dosad nisu urodili plodom - također sastati s ukrajinskim izbjeglicama.

Orban, koji želi održati veze s Moskvom, pazio je da ne kritizira ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog rata. Odbio je poslati oružje Kijevu i osudio sankcije protiv Moskve, što je stav koji je zakomplicirao odnose Mađarske s Ukrajinom i narušio veze s njezinim partnerima u EU.

U društvu u kojem su obiteljska i rodna prava vruća politička pitanja, mediji naklonjeni Orbanu u prošlosti su kritizirali Papu da je previše naklonjen migrantima i LGBTQ zajednici.

Ali Zoltan Kiszelly, čelnik provladina think tanka Szazadveg, kaže da će Orban iskoristiti Papin posjet kako bi naglasio zajedničke "tradicionalne vrijednosti, oko obitelji i Boga".

"Na unutarnjem planu, Orbanu ovaj posjet može koristiti", rekao je Kiszelly.

Franjo je drugi papa koji je posjetio Mađarsku, nakon što je Ivan Pavao II. zemlju posjetio 1991. i 1996. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:36