‘FRATELLI TUTTI‘

Papa Frane potpisao svoju treću encikliku: njen povod je pandemija, a naslov je neke zasmetao

Enciklika će biti objavljena u nedjelju, ali već je poznato da je njezina tema bratstvo i socijalno prijateljstvo ljudi
Papa Franjo u Asizu
 AFP PHOTO /VATICAN MEDIA/HANDOUT

Svoju treću encikliku, naslovljenu „Fratelli tutti“, što je opet citat sv. Frane (kao i „Laudato si'“), papa Frane je potpisao u subotu popodne na grobu sv. Frane u Assisiju. Autorski gledano, to mu je druga enciklika, jer je prvu, „Lumen fidei“, većim dijelom napisao Benedikt XVI, ali je nije imao snage dovršiti.

Enciklika će biti objavljena u nedjelju, ali već je poznato da je njezina tema bratstvo i socijalno prijateljstvo ljudi, a povod je pandemija covida-19. Prije potpisivanja enciklike Papa je slavio euharistiju u kripti donje bazilike u Assisiju, bez homilije, te se zadržao u molitvi na grobu sveca čije je ime uzeo kao svoje papinsko, prvi među svim rimskim biskupima dosad.

Naslov enciklike izazvao je polemike i prije njezina potpisivanja. Neke teologinje i neke javne ličnosti predbacile su da taj naslov ne vodi računa o ženskom dijelu svijeta. Vatican News je objavio komentar u kojemu naglašava da je posrijedi „citat sv. Frane, pa je jasno da ga Papa nije mijenjao“

Kad se kaže da su svi ljudi braća po zajedničkome Ocu na nebesima, ne misli se reći da su žene iz toga isključene. U mnogim jezicima je čovjek naziv ne samo za muškog pripadnika ljudske vrste, nego za sve pripadnike i pripadnice: čovječanstvo ne isključuje ženstvo. A papa Ivan Pavao I je stigao objasniti da je Bog i Otac i Mati. Enzo Fortunato, glavni urednik revije „San Francesco“, koja navršava 100 godina izlaženja, podsjeća da je sam sv. Frane svoju sljedbenicu i osobito dragu prijateljicu, zvao „frate Jacopa“ (brate Jacopa).

U postsinodskome apostolskom nagovoru „Christus vivit“ (Krist živi) papa Frane je naglasio da je Frane bio „svetac univerzalnog bratstva, brat sviju, koji je hvalio Boga za njegova stvorenja“.

Bratstvo je – kaže Papa – put prevladavanja teškoća i u ovo doba pandemije. Bratstvo znači odupirati se nepogodi zajedno, ne zaboravivši posljednje, siromašne, za koje je Papa apelirao da ne budu zapušteni kada se bude dijelila vakcina.

Papin posjet Assisiju najavljen je kao privatan, pa na euharistijskoj svetkovini nije bilo vjernika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:16