KATOLIČKI POGLAVAR

Papa Franjo (84) u rimskoj bolnici operirao debelo crijevo, neslužbeno doznajemo da se osjeća dobro

Situacija se doima pod kontrolom. „Gemelli“, koji je nastavna baza Medicinskog fakulteta Katoličkog sveučilišta Presvetog Srca, pripremao se za doček Pape od jutra
 Andreas Solaro/AFP

Poglavar Katoličke crkve papa Frane (84) operiran je rano večeras u rimskoj Polikliničkoj bolnici „Agostino Gemelli“ kirurškim zahvatom koji je prvi liječnički bilten nazvao rutinskim. Operirao ga je prof. Sergio Alfieri, primarius nadležnoga kirurškog odjela.

Papa se, kako neslužbeno doznajemo, dobro osjeća nakon zahvata. Smješten je u istome bolničkom apartmanu na desetom katu „Gemellija“ koji je bio uređen za višekratne boravke sv. Ivana Pavla II i koji je taj papa u šali nazvao „drugim Vatikanom“.

Papi Frani je dijagnosticirana divertikularna stenoza debelog crijeva. Divertikul je vrećasto ili stožasto ograničeno izbočenje stjenke cjevastog ili šupljeg organa: najčešće na jednjaku, crijevu i mokraćnome mjehuru. Može biti poprište infekcija, izvor bola, a u gorem slučaju i točka na kojoj se razvija karcinom. Divertikul se zna pojaviti u osoba starijih od 50 godina, a učestaliji je nakon navršenih 65. Stenoza je suženje, u ovom slučaju prouzročeno divertikulom.

Papa je u„Gemelli“ stigao gotovo anonimno, u automobilu, s vozačem i jednim pratiocem, bez policijskog osiguranja, tako da je malo tko uopće opazio da poglavar Katoličke crkve ulazi u tu bolnicu, koja je, uostalom, u vlasništvu te Crkve. Ta je prostrana poliklinička bolnica nastavna baza Medicinskog fakulteta Katoličkog sveučilišta Presvetog Srca.

Bolnica se pripremila pravodobno, a Papa je u međuvremenu mirno obavljao svoje nedjeljne dužnosti. Tako je u međuvremenu uredno izmolio pred vjernicima nedjeljno podnevno Anđelovo pozdravljenje i pritom najavio svoj rujanski pohod u Budimpeštu, gdje će predvoditi završnu misu Svjetskoga euharistijskog kongresa, a onda odlazi u Slovačku, gdje će pohoditi Bratislavu, Košice, Prešov i Šaštin.

Papa je u bolnici zadržan preko noći, na rutinskoj opservaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:09