KATOLIČKI POGLAVAR

Papa Franjo bi Kijev mogao posjetiti u kolovozu, spreman je otputovati i u Moskvu, u rujnu će se naći s Kirilom

Papa Franjo već mjesecima poziva na mir u Ukrajini, a u Kijev su ga pozvali i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko

Papa Franjo

 Andreas Solaro/Afp

Papa Franjo mogao bi se uskoro pridružiti desecima svjetskih čelnika koji putuju u Kijev, sugeriraju riječi vatikanskog ministra vanjskih poslova nadbiskupa Paula Gallaghera talijanskoj televiziji Rai1 u petak navečer.

Gallagher je rekao da će 85-godišnji papa sa svojim suradnicima razgovarati o posjetu Kijevu nakon povratka iz Kanade krajem mjeseca. Upitan bi li papina misija u Ukrajini mogla biti planirana već u kolovozu, Gallagher je odgovorio: "Moguće je, ne bih to isključio".

Nadbiskup je ipak istaknuo da će sve ovisiti o papinu zdravlju. Papa, koji ima problema s koljenima i često je viđan kako koristi invalidska kolica posljednjih tjedana, bio je prisiljen otkazati putovanje u Afriku planirano za početak srpnja, ali se još uvijek nada da će se njegov posjet Kanadi kasnije ovog mjeseca moći ostvariti.

Papa Franjo već mjesecima poziva na mir u Ukrajini, a u Kijev su ga pozvali i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

"Papa je uvjeren da bi, ako bi mogao posjetiti, to imalo pozitivan učinak", rekao je Gallagher, dodavši da je Franjo također spreman otputovati u Moskvu.

Papa bi sredinom rujna trebao prisustvovati Kongresu čelnika svjetskih i tradicionalnih religija u glavnom gradu Kazahstana Nur-Sultanu, gdje će se vjerojatno susresti s moskovskim patrijarhom Kirilom, poglavarom Ruske pravoslavne crkve.

Papa se već neko vrijeme nadao susretu s Kirilom, ali patrijarhova oštra retorika kojom je podržao invaziju ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu na kraju je onemogućila susret.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 11:20