POTENCIJALNO OPASNO PUTOVANJE

Papa Franjo ipak neće posjetiti Irak ove godine

Papa Franjo
 Andreas SOLARO / AFP

Papa Franjo dao je naslutiti u srijedu da ipak neće posjetiti Irak ove godine.

Papino obraćanje skupini Iračana na općoj audijenciji na Trgu sv. Petra dalo je naslutiti da je odgođeno potencijalno opasno putovanje u tu zemlju. "Iračanima govorim, vrlo sam vam blizu. Vi ste usred ratišta. Propatili ste u ratu. Molim za vas i vašu zemlju koju sam planirao posjetiti ove godine."

Papa je u lipnju rekao da želi posjetiti Irak 2020., rodno mjesto Abrahama kojega štuju kršćani, muslimani i židovi.

No, Vatikan nikada nije službeno najavio posjet i pripreme za putovanje nisu dosegle formalnu razinu. Iračka mala kršćanska populacija koja broji nekoliko stotina tisuća ljudi propatila je dok je Islamska država kontrolirala velike dijelove teritorija, ali im je sloboda vraćena protjerivanjem džihadista.

Papa Franjo se prošli mjesec susreo s iračkim predsjednikom Barhamom Salihom. Složili su se da se mora poštovati suverenitet zemlje, komentirajući američke i iranske napade na irački teritorij.

Iranske snage ispalile su projektile na dvije vojne baze u kojima su bili smješteni američki vojnici u Iraku 8. siječnja u znak odmazde zbog ubojstva iranskog generala Kasema Solejmanija u napadu američkim dronom na zračnu luku u Bagdadu 3. siječnja.

Ubrzo nakon iranskog napada, papa je pozvao SAD i Iran da izbjegavaju eskalaciju sukoba i nastave s "dijalogom i samokontrolom" kako bi se spriječio veći sukob na Bliskom istoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 15:28