VELIKO OKUPLJANJE

Papa Franjo je na misi u Kanadi pozvao na kraj nasilja i marginalizacije

U svojoj propovijedi, Franjo je pozvao na promjenu i "budućnost u kojoj se nikad neće ponoviti povijest nasilja"
 Cole Burston/Afp

Papa Franjo održao je misu pred desecima tisuća vjernika na nogometnom stadionu u Edmontonu u utorak, za posjeta Kanadi kojem je svrha poboljšanje odnosa s kanadskom indijanskom zajednicom poslije otkrića o zlostavljanju domorodačke djece.

Oko 50 tisuća ljudi sudjelovalo je na misi, iako su mnoga mjesta ostala prazna na stadionu Commonwealth na koji stane 65 tisuća osoba.

U svojoj propovijedi, Franjo je pozvao na promjenu i "budućnost u kojoj se nikad neće ponoviti povijest nasilja i marginalizacija kojoj su bila izložena domorodačka braća i sestre."

image
Cole Burston/Afp

Njegovi komentari dolaze dan nakon što je kanadske "Prve nacije", narode Metis i Inuite molio za oproštenje za zločine počinjene nad njihovom djecom tijekom desetljeća u mreži internata koje je vodila Katolička crkva.

Od 1880-ih, procjenjuje se da je 150 tisuća indijanske djece odvedeno od svojih obitelji i smješteno u internate, s posljednjim koji se zatvorio 1996. godine.

Otkriće stotina neoznačenih dječjih grobova na tlu internata u svibnju prošle godine izazvalo je skandal diljem svijeta - iako se o nestancima indijanske djece u Kanadi pričalo godinama.

image
Cole Burston/Afp

Papa Franjo u utorak je pohvalio i indijansku tradiciju pokazivanja velikog poštovanja za starije i učenja od njih, rekavši da njihovo sjećanje ne smije biti izgubljeno u "magli zaborava" u modernom društvu.

U svojoj propovijedi, Franjo je nazvao djedove i bake "dragocjenim blagom koje čuva povijest veću od njih samih."

"Ovo je naša povijest, koje smo nasljednici i koju smo pozvani očuvati", rekao je.

"U magli zaborava koja zasjenjuje naša turbulentna vremena, ključno je njegovati naše korijene, moliti se za njih i za naše pretke, posvetiti vrijeme sjećanju i čuvati njihovo naslijeđe. Tako raste obiteljsko stablo; ovako se gradi budućnost."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2022 23:04