‘ZAŠTITITE PRIRODU‘

Papa Franjo: ‘Majka Zemlja plače i moli nas da stanemo na kraj zlostavljanjima i njenom uništenju‘

Industrijama je uputio apel ‘u ime Božje‘ da ‘prestanu uništavati šume i planine, zagađivati ​​rijeke i mora, trovati hranu i ljude‘

Papa Franjo

 Andreas Solaro/Afp

Papa Franjo pozvao je u četvrtak svjetske čelnike da poslušaju "zbor tjeskobnih krikova" Zemlje koji proizlaze iz klimatskih promjena, ekstremnih vremenskih prilika i gubitka bioraznolikosti.

U poruci za Svjetski dan molitve za brigu o stvorenome pozvao je nacije da se suoče s klimatskim promjenama s istom pozornošću kao i u suočavanju s globalnim izazovima poput ratova i zdravstvenih kriza, rekavši da globalno zatopljenje najviše pogađa siromašno i autohtono stanovništvo.

Franjo je rekao da bogate zemlje imaju "ekološki dug" jer su upravo one uzrokovale najviše onečišćenja okoliša u posljednja dva stoljeća "kvareći pjesmu prirode".

"Tragično, tu ljupku pjesmu prati krik bola. Ili još bolje: zbor krikova bola. U prvom redu, to je naša sestra, majka Zemlja, koja vapi. Plijen naših konzumerističkih ekscesa, ona plače i moli nas da stanemo na kraj našim zlostavljanjima i njenom uništenju", napisao je.

Službe spašavanja borile su se ovoga tjedna s požarima diljem južne Europe usred brutalnih toplinskih valova, što je potaknulo upozorenja da se borba protiv klimatskih promjena mora pojačati.

Apel je stigao nekoliko dana prije nego što bi Papa trebao krenuti na put u Kanadu, gdje će se sastati s domorodačkim stanovništvom u Iqaluitu na kanadskom Arktiku, koji je dio Sjeverne Amerike koji se najbrže zagrijava.

“Izloženi klimatskoj krizi, siromašni još teže osjećaju utjecaj suša, poplava, uragana i toplinskih valova koji postaju sve intenzivniji i češći”, rekao je Franjo.

"Isto tako, naša braća i sestre domorodačkih naroda vape. Kao rezultat predatorskih ekonomskih interesa, njihove pradjedovske zemlje su napadnute i opustošene sa svih strana, izazivajući krik koji se diže do neba."

Franjo je ponovio apel "u ime Božje" koji je prvi put uputio prošle godine industriji rudarstva, nafte, šumarstva, nekretnina i agrobiznisa da "prestanu uništavati šume, močvare i planine, da prestanu zagađivati ​​rijeke i mora, da prestanu s trovanjem hrane i ljudi".

Papa, koji je 2015. napisao veliku encikliku o zaštiti okoliša, rekao je da će samit UN-a COP15 o bioraznolikosti, koji će se održati u Kanadi u prosincu, biti velika prilika za dogovor o zaustavljanju uništavanja ekosustava i izumiranja vrsta.

Rekao je da bi COP15 mogao izgraditi jasnu etičku osnovu za promjene potrebne za očuvanje bioraznolikosti, podršku očuvanju i davanje prioriteta ranjivim populacijama, uključujući autohtone narode.

Papa je također pozvao na "učinkovitu provedbu" Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama iz 2016., čiji je cilj ograničiti porast prosječne globalne temperature na 1,5°C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:51