RAZLIČIT PRISTUP

Papa Franjo natuknuo da se ukrajinske izbjeglice tretira drugačije: ‘Mi smo rasisti. I to je loše‘

‘Izbjeglice su podijeljene. Prva klasa, druga klasa, po boji kože, dolaze li iz razvijene zemlje ili nerazvijene‘, kazao je papa

Papa Franjo

 Andreas Solaro/AFP

Papa Franjo natuknuo je da je rasizam u pozadini činjenice da mnoge zemlje izražavaju veću dobrodošlicu izbjeglicama iz ratom pogođene Ukrajine, nego onima iz drugih dijelova svijeta.

Govoreći talijanskoj televizijskoj stanici RAI, Papa je rekao da su najslabiji uvijek patili najviše u ratovima i nastavio: "Izbjeglice su podijeljene. Prva klasa, druga klasa, po boji kože, dolaze li iz razvijene zemlje ili nerazvijene.

"Mi smo rasisti. I to je loše", rekao je argentinski papa.

Prema brojkama UN-a, više od 4,7 milijuna Ukrajinaca napustilo je zemlju otkako je Rusija počela invaziju na Ukrajinu 24. veljače.

Rat je posvuda", rekao je Sveti Otac u razgovoru za talijansku televizijsku mrežu Rai 1.

"Razumijem čelnike koji kupuju oružje. Ne opravdavam ih, ali ih razumijem. Zato što se moramo braniti", dodao je Papa, govoreći o postojanju "kainskog ratnog plana". "Živimo s tim demonskim planom (koji kaže) da se međusobno ubijamo zbog želje za vlašću, želje za sigurnošću, želje za tolikim stvarima", istaknuo je.

Jorge Bergoglio, žestoki protivnik uporabe oružja, i ranije je spominjao taj biblijski lik, starijeg sina Adama i Eve koji je ubio mlađeg brata, napose u nizu osuda rata u Ukrajini.

Papa Franjo kojemu je 85 godina, tijekom večeri će predvoditi obred Velikog petka u Bazilici svetog Petra, a zatim se uputiti u Kolosej, gdje u 21.15 sati po srednjoeuropskom vremenu počinje tradicionalni Križni put, koji se zbog pandemije nije održavao od 2019.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 21:08