MISA U VATIKANU

PAPA FRANJO 'Ne osuđujte razvedene, dajte im podršku. Nemojte rovariti po njihovoj intimi'

Pope Francis (L) leaves after celebrating holy mass together with new appointed cardinals in St Peter's basilica at the Vatican on February 23, 2014. Pope Francis create his first batch of cardinals, with 19 coming from South America, Africa and Asia. The new "princes of the Church" with scarlet-red birettas and gold rings at a grandiose ceremony in St. Peter's Basilica that Vatican observers say should help correct a perceived bias towards European cardinals. . AFP PHOTO / VINCENZO PINTO
 VINCENZO PINTO/AFP

VATIKAN - Papa Franjo je tijekom jutrošnje mise u vatikanskoj kapeli svete Marte pozvao vjernike da ne osuđuju razvedene osobe, nego da im pruže potporu kako bi lakše prebrodile razočaranje i bol što ih donosi neuspjela ljubav.

"Kada ljubav ne uspije, a često se dogodi da ne uspije, moramo shvatiti kolika je bol takvog gubitka i neuspjeha te biti potpora braći i sestrama koji kroz nju prolaze. Ne osuđujte ih, nego ih poduprite", kazao je Papa. Njegove riječi prenio je Radio Vatikan.

Takve osobe treba poduprijeti i ne treba rovariti po njihovoj intimi, također je rekao Sveti Otac, istodobno istaknuvši ljepotu kršćanskoga braka, zajednicu muškarca i žene, "remek djelo stvaranja".

Osjetljivo pitanje ponovnog crkvenog vjenčanja razvedenih osoba u Vatikanu predstavlja izvor napetosti. Za Katoličku crkvu osoba koja je primila nerazrješivi sakrament braka ne može primiti svetu pričest u slučaju da se nakon razvoda ponovno odluči vjenčati.

Brojni parovi u zapadnim zemljama, no i teolozi i biskupi traže da se takvo pravilo ublaži. Drugi, poput primjerice njemačkoga kardinala Ludwiga Muellera, prefekta Kongregacije za nauk vjere smatra da je takvo nešto nemoguće mijenjati. "Samo zato što postoje katolici koji ne razumiju nauk Crkve o nerazrješivosti braka, to ne znači da ga možemo mijenjati”, smatra kardinal Mueller.

O ovome osjetljivom pitanju nedavno je u Vatikanu, tijekom konzistorija i u sklopu rasprave o obitelji, razgovaralo 150 kardinala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 18:14