'VRIJEME VELIKE NESIGURNOSTI'

PAPA FRANJO 'Ne znam je li pandemija osveta prirode čovječanstvu, ali svakako jest njezin odgovor na ono što smo joj učinili...'

 AFP

Papa Franjo je kazao da je pandemija koronavirusa jedan od 'odgovora prirode' na ljudsko ignoriranje trenutne ekološke krize, piše CNN.

U intervjuu putem e-maila koji je objavljen u srijedu u časopisima The Tablet i Commonwealth, papa je rekao da je izbijanje epidemije ponudilo mogućnost da se uspori rast proizvodnje i potrošnje i da se uči shvaćati i promišljati svijet prirode.

- Nismo ponudili odgovor kad su se dogodile pojedine katastrofe, tko danas govori o požarima u Australiji ili se sjeća da je prije 18 mjeseci brod mogao prijeći Sjeverni pol jer su se glečeri otopili? Tko danas govori o poplavama?, upitao je papa.

- Ja ne znam je li ovo osveta prirode, ali je to sigurno odgovor prirode, kazao je.

Pandemija je radikalno promijenila način na koji Vatikan funkcionira, a papa je misu na Cvjetnicu održao u praznoj crkvi, a uobičajeno turistički posjećene lokacije su bile prazne.

Osamdesettrogodišnji papa, kojem su pluća oštećena prilikom infekcije koju je imao u svojim dvadesetima je dvaput testiran na koronavirus i oba puta je test bio negativan. Uvijek je na udaljenosti od bilo koga tko bi mogao biti nositelj virusa, svoje obroke prima u privatnim odajama i uvijek dezinficira ruke nakon susreta s gostima, kazali su iz vatikanskog ureda za odnose s medijima.

Papa Franjo je u intervjuu također rekao da se oporavlja od bronhitisa i da se čak i više moli u svojim odajama u Vatikanu u ovom 'vremenu velike nesigurnosti'.

Papa Franjo je također otkrio da svaki utorak ide na ispovijed kako bi zatražio oprost za svoju sebičnost.

Također je kritizirao reakcije na pandemiju i sugerirao da bi beskućnici trebali biti u karanteni u hotelima, a ne na parkiralištima.

- Nekidan se pojavila fotografija parkirališta u Las Vegasu na kojoj se vide beskućnici u karanteni. A hoteli su bili prazni. Ali beskućnicima ne daju da idu u hotel, kazao je papa.

- Ovo je trenutak da vidimo siromašne, kazao je dodavši da društvo često tretira one kojima je potrebna pomoć kao 'spašene životinje'.

Papa je također upozorio na uspon populističkih političara, koji prema njegovom mišljenju drže govore koji podsjećaju na Hitlera 1933., a upozorio je i na one koji se fokusiraju samo na ekonomiju.

Kazao je da je zabrinut 'licemjerjem izvjesnih političara koji govore o suočavanju s krizom, o problemu s gladi, a koji u međuvremenu proizvode oružje'.

Papa je ohrabrio ljude koji su u karanteni da pronađu kreativne načine da ispune vrijeme kod kuće. - Pazite na sebe zbog budućnosti koja će doći, kazao je Franjo, piše CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:43