SUMNJA SVETOG OCA

PAPA FRANJO O MEĐUGORSKIM UKAZANJIMA 'Kakvi su to vidioci koji nam danas kažu da će Gospa sutra u 16 sati poslati poruku?'

'Gospa ne šalje izaslanike', rekao je papa Franjo, čije je riječi prenio dnevnik La Repubblica

Papa Franjo danas se na misi u povodu svete Marte osvrnuo na božanska ukazanja, a njegove riječi sugeriraju kako je mala vjerojatnost da će čudo iz Međugorja dobiti priznanje Vatikana.

- Kakvi su to vidioci koji nam danas kažu da će Gospa sutra u četiri sata poslijepodne poslati poruku? To nije kršćanski identitet. Zadnja riječ božja zove se Isus, i ništa nakon toga. Gospa ne šalje izaslanike', rekao je papa Franjo na misi, a njegove rijeći prenosi La Repubblica.

Razgovarajući u subotu s novinarima u zrakoplovu prilikom povratka iz Sarajeva papa Franjo je podsjetio kako je o ukazanjima u Međugorju njegov prethodnik Benedik XVI utemeljio komisiju koji je obavila veliko istraživanje na temelju kojeg bi uskoro trebali donijeti odluku. Istaknuo je kako je komisija na međugorskom slučaju radila između tri i četiri godine te da je napravljen ozbiljan posao.

Još u siječnju prošle godine završilo je s radom Međunarodno povjerenstvo za istraživanje i proučavanje međugorskog fenomena, koje je svoje mišljenje predalo Kongregaciji za nauk vjere.

Kako je već pisao novinar Jutarnjeg Inoslav Bešker, mišljenje o tome je li u Međugorju čudo ili nije - može u Katoličkoj crkvi donijeti samo papa. Ivan Pavao II i Benedikt XVI to nisu učinili, Frane može i ne mora.

Moguća su tri zaključka: u Međugorju se osobno javlja Bogorodica Marija, pa je to čudo; u Međugorju nema ni ukazanja ni čuda; priroda međugorskog fenomena nije utvrđena, ali je dopuštena pobožnost katolika koji se ondje okupljaju.

VATIKAN ZABRANIO NASTUP VIDIOCU IZ MEĐUGORJA 'Vjernici ne trebaju nazočiti događajima koji promiču takozvane vidioce...'

EKSKLUZIVNA REPORTAŽA IZ MEĐUGORJA 'Ne očekujemo da će nas Papa priznati'

Prije 34 godine, točnije 24. lipnja 1981. godine šestero mladih, Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković i Milka Pavlović, izvijestili su o ukazanju Majke Božje na brdu Crnica, u Međugorju. Oni su tada ugledali ženu s djetetom u naručju.

Kako su se izvješća o ukazanjima ponavljala, s vremenom je Međugorje postalo jednim od poznatijih marijanskih svetišta.

Šesto spomenutih ljudi svjedoče da im se dan danas svakodnevno ukazuje Blažena Djevica Marija.

Drugo 'čudo' iz Međugorja je skulptura, koja na neobjašnjiv način 'plače'. Neki vjernici tvrde kako su izliječeni nakon Gospina ukazanja u Međugorju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:47