INTERVJU ZA CBS

Papa Franjo o napadima na njegov pontifikat iz Amerike: ‘To je samoubilačko stajalište‘

Franjo je prošle godine smijenio američkog konzervativnog biskupa koji je bio njegov gorljivi kritičar

Papa Franjo

 Andreas Solaro/Afp

Papa Franjo je u razgovoru za američki CBS, koji će se emitirati u nedjelju, rekao da su njegovi konzervativni kritičari unutar Rimokatoličke Crkve u SAD-u zarobljeni u "samoubilačkom stajalištu", piše u četvrtak Reuters.

Tijekom intervjua u emisiji "60 Minutes" vođenog 24. travnja, koji će biti emitiran u nedjelju, papa Franjo je upitan što misli o napadima na njegov pontifikat koji dolaze iz desnih klerikalnih redova u Americi, na što je on odgovorio da je konzervativac netko tko se "čvrsto drži nečega i ne želi vidjeti dalje od toga".

"To je samoubilačko stajalište. Jedno je uzimati tradiciju u obzir, analizirati situacije iz prošlosti, ali je sasvim drugo biti zatvoren u dogmatsku kutiju", rekao je Papa.

Papa Franjo se sukobljuje s konzervativnim krilom Crkve od samog ustoličenja za njezinog poglavara 2013., bilo da se radi o približavanju Crkve LGBT zajednici ili davanju značajnijih crkvenih uloga laicima.

Franjo je prošle godine smijenio američkog konzervativnog biskupa koji je bio njegov gorljivi kritičar te ja tada ocijenio da je konzervativno krilo u američkoj crkvi "reakcionarno".

Također je američkom konzervativnom kardinalu oduzeo neke vatikanske privilegije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 10:39