PORUKE IZ VATIKANA

PAPA FRANJO OSUDIO ZLA NAŠEG VREMENA 'Strah je opravdan, ali ne ako nas čini nesnošljivima i možda, a da toga nismo ni svjesni, rasistima'

 REUTERS

Papa Franjo u ponedjeljak je, u poruci upućenoj prigodom Svjetskog dana migranata i izbjeglica, osudio "zla i opačine" koji nas navode na odbacivanje migranata.

- Zla i opačine našeg vremena povećavaju naš strah od 'drukčijih', nepoznatih, ljudi na rubu društva i stranaca. To se napose primjećuje danas s dolaskom migranata i izbjeglica koji kucaju na naša vrata tražeći zaštitu, sigurnost i bolju budućnost - istaknuo je u poruci.

Tekst poruke koji je odavno pripremljen objavljen je nakon europskih izbora koje je obilježio uspjeh krajnje desnice koja migrantima želi zatvoriti vrata Europe.

- Strah je opravdan, osobito ako nismo pripremljeni na takav susret. Sumnje i strahovi nisu toliki problem. Problem je kad oni uvjetuju naš način razmišljanja i djelovanja te nas čine nesnošljivima, zatvorenima i možda - a da toga nismo ni svjesni - rasistima - istaknuo je Papa rođen u Argentini.

- Siloviti sukobi i pravi ratovi neprekidno razaraju čovječanstvo, nepravde i diskriminacije se redaju (...), a ceh plaćaju najsiromašniji i najslabiji - dodao je Sveti Otac.

- Nije riječ samo o migrantima, nego o tome da nikoga ne smijemo odbacivati. Današnji svijet je svakim danom sve isključiviji i okrutniji prema ljudima na rubu društva - zaključio je Papa koji je zaštitu najranjivijih postavio u središte svog pontifikata.

Sljedeći Svjetski dan migranata i izbjeglica obilježit će se 29. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:55