ODLAZAK U 92. GODINI

Papa Franjo pohvalio napore Gorbačova na postizanju mira i razumijevanja među narodima

Poglavar Katoličke crkve je u srijedu napisao telegram sućuti Gorbačovljevoj kćeri Irini

Papa Franjo

 Vincenzo Pinto/Afp

Papa Franjo pohvalio je napore bivšeg čelnika SSSR-a Mihaila Gorbačova na postizanju mira i razumijevanja među narodima.

Poglavar Katoličke crkve je u srijedu napisao telegram sućuti Gorbačovljevoj kćeri Irini u kojem je podsjetio na Gorbačovljevu "dalekovidnu predanost slozi i bratstvu među narodima i napretku vlastite zemlje u eri velikih preokreta".

Mihail Gorbačov, nekadašnji sovjetski čelnik koji je okončao Hladni rat bez krvoprolića ali nije uspio spriječiti raspad Sovjetskog Saveza, preminuo je u utorak u 92. godini.

Gorbačov, posljednji predsjednik SSSR-a, sklopio je sporazume o smanjenju naoružanja sa Sjedinjenim Državama i partnerstva sa zapadnim silama kako bi uklonio Željeznu zavjesu koja je dijelila Europu od Drugog svjetskog rata i doveo do ponovnog ujedinjenja Njemačke.

Kad su prodemokratski prosvjedi zahvatili zemlje sovjetskog bloka komunističke istočne Europe 1989., suzdržao se od uporabe sile - za razliku od prethodnih čelnika Kremlja koji su poslali tenkove da slome ustanke u Mađarskoj 1956. i Čehoslovačkoj 1968.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 15:32