StoryEditor
IMENOVANJE

Papa Franjo postavio Antu Jozića za nuncija u Bjelorusiji. Plenković: To je priznanje i Hrvatskoj

Premijer je ocijenio da su odnosi Hrvatske i Vatikana "izrazito dobri i puni međusobnog poštovanja i suradnje"
Ante Jozić
 Bozidar Vukicevic/Cropix

Imenovanje monsinjora Ante Jozića za nuncija Svete Stolice u Bjelorusiji priznanje je i Hrvatskoj, rekli su u utorak u Splitu premijer Andrej Plenković i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman nakon susreta s vatikanskim državnim tajnikom, kardinalom Pietrom Parolinom

Državni tajnik Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin, stigao je u utorak u Split gdje se susreo s hrvatskim premijerom i ministrom i gdje će sudjelovati na izvanrednom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije. 

Dan kasnije će u novoj crkvi Svete Obitelji u Solinu zarediti mons. Antu Jozića koji postaje nadbiskup, a zatim i vatikanski nuncij (veleposlanik) u Bjelorusiji. 

"Mislim da je to na ponos i Hrvatske, to je još jedno priznanje u okviru vatikanske diplomacije, da preuzima tako važnu dužnost", rekao je Plenković nakon susreta s Parolinom, četvrtim u proteklih nekoliko godina. 

Premijer je ocijenio da su odnosi Hrvatske i Vatikana "izrazito dobri i puni međusobnog poštovanja i suradnje", pa dodao da je s talijanskim kardinalom razgovarao o situaciji u susjedstvu, europskim i globalnim temama. 

Ministar Grlić Radman dodao je da učestali sastanci "govore o jačanju diplomatskih odnosa" Zagreba i Svete Stolice i da ređenje Jozića u srijedu "govori o snazi hrvatske prisutnosti u Svetoj Stolici i u vatikanskoj diplomaciji" te da će to otvoriti "novu stranicu u međusobnim odnosima". 

"Dalmacija s pravom može biti ponosna što je dala toliko nuncija", poručio je šef hrvatske diplomacije. 

Nadbiskup Nikola Eterović već je sedam godina nuncij u Njemačkoj, a prethodno je bio i prvi vatikanski diplomat u Ukrajini. 

Mons. Ante Jozić rođen je 1967. u Trilju u Cetinskoj krajini, a nakon doktorata iz kanonskog i civilnog prava na Papinskoj crkvenoj akademiji bio je na službama u Indiji, u  Rusiji i u Hong Kongu, gdje je bio do ožujka prošle godine, prenosi agencija IKA. 

Prije godinu i pol doživio je tešku prometnu nesreću u tunelu svetog Ilije na Biokovu, nakon koje mu je zbog teških tjelesnih ozljeda i život neko vrijeme bio ugrožen. Bolnicu na Firulama napustio je nakon više od tri mjeseca oporavka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2020 20:45