UPUTIO PISMO

Papa Franjo pozvao MMF i Svjetsku banku da smanje dug siromašnim zemljama

U pismu je napisao da je pandemija natjerala svijet da se pomiri s međusobno povezanom socio-ekonomskom, ekološkom i političkom krizom
 Filippo Monteforte/POOL/AFP

Papa Franjo pozvao je šefove svjetskih financijskih institucija da siromašnim zemljama pogođenima u pandemiji koronavirusa smanje teret duga i daju im veću ulogu u globalnom donošenju odluka.

U pismu sudionicima proljetnog sastanka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, Papa je napisao da je pandemija natjerala svijet da se pomiri s međusobno povezanom socio-ekonomskom, ekološkom i političkom krizom.

"Pojam oporavka ne može značiti povratak nejednakom i neodrživom modelu gospodarskog i društvenog života gdje sićušna manjina svjetske populacije posjeduje polovinu bogatstva", navodi papa Franjo u pismu od 4. travnja.

Pozvao je na novi "globalni plan" koji "neminovno znači siromašnijim i manje razvijenim zemljama dati učinkovitu ulogu u donošenju odluka i olakšati im pristup međunarodnom tržištu".

Dodao je da duh globalne solidarnosti "zahtijeva barem značajno smanjenje tereta duga najsiromašnijim nacijama koji je pogoršan pandemijom".

Financijski šefovi 20 najvećih ekonomija u srijedu su produljili obustavu troškova servisiranja duga zemljama u razvoju, ali nisu uspjeli ukinuti dug ili ga ublažiti na zahtjev neprofitnih organizacija.

Financijska tržišta moraju biti regulirana zakonima i propisima koji će osigurati da ona funkcioniraju za opće dobro, rekao je papa Franjo i pozvao na "pravedno financiranu solidarnost s cjepivima".

"Ne smijemo dopustiti da zakon tržišta prednjači nad zakonom ljubavi i zdravlja svih nas", naveo je Papa.

Kampanje cijepljenja u siromašnim afričkim zemljama jako zaostaju za bogatim svijetom, osobito za Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom pa je papa Franjo apelirao političkim i poslovnim čelnicima da osiguraju "cjepiva za sve, osobito za najranjivije i najpotrebitije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2021 05:19