ZDRAVSTVENI PROBLEMI

Papa Franjo prekinuo govor, odveli su ga u bolnicu

Papa nije pročitao ni govor ranije u srijedu na sastanku s armenskim biskupima i to je prepustio pomoćniku, kazao je Vatikan

Papa Franjo

 Vincenzo Pinto/Afp/Profimedia/Vincenzo Pinto/afp/profimedia

Papa Franjo, koji je imao gripu, u srijedu je nakratko posjetio rimsku bolnicu radi liječničkih pregleda, ali se sada vratio u Vatikan, objavio je njegov ured u priopćenju.

Papa, koji ima 87 godina, bio je na pregledima u bolnici nakon tjedne opće audijencije, navodi se u priopćenju, bez dodatnih pojedinosti.

Televizijske snimke pokazuju bijeli Fiat vatikanske registracije - model koji Franjo redovito koristi - kako napušta bolnicu u središtu Rima.

Papa je ranije preskočio čitanje na svojoj tjednoj audijenciji srijedom i prepustio to pomoćniku, rekavši vjernicima da se još nije potpuno oporavio nakon što je smanjio svoj raspored u posljednjih nekoliko dana zbog simptoma sličnih gripi.

"Još uvijek sam malo prehlađen", kazao je Franjo tijekom audijencije u vatikanskoj dvorani Pavla VI.

Osamdesetsedmogodišnji papa, koji je u posljednje vrijeme imao niz zdravstvenih problema, otkazao je svoj raspored za subotu i ponedjeljak zbog, kako je Vatikan rekao, blage gripe.

U nedjelju se kao i obično obratio okupljenima na Trgu svetog Petra kako bi prenio svoju poruku Angelus.

Papa nije pročitao ni govor ranije u srijedu na sastanku s armenskim biskupima i to je prepustio pomoćniku, kazao je Vatikan.

Papa je progovorio na kraju audijencije, promuklim glasom i pomalo kašljucajući, kako bi pozdravio neke od vjernika i pozvao na mir, kao što je to uobičajeno.

Spomenuo je sukobe u Ukrajini, Izraelu i na palestinskom teritoriju, kao i nedavne smrtonosne napade na katoličku crkvu i džamiju u Burkini Faso, te nastavak nasilja na Haitiju.

Osudio je i korištenje protupješačkih mina, te podsjetio da se 1. ožujka obilježava 25. obljetnica stupanja na snagu UN-ove konvencije o njihovoj zabrani.

U prosincu je Papa bio prisiljen otkazati planirano putovanje na klimatski sastanak COP28 u Dubaiju zbog posljedica gripe i upale pluća.

U siječnju nije mogao dovršiti govor zbog "blagog bronhitisa". Kasnije tijekom mjeseca rekao je da mu je bolje unatoč "nekim bolovima".

Franji je kao mladiću u rodnoj Argentini odstranjen dio pluća.

Papa također teško hoda, a redovito koristi invalidska kolica ili štap.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:20