RAZLOZI NISU NAVEDENI

Papa Franjo prihvatio odreknuće pomoćnog biskupa vrhbosanskog Pere Sudara

Papa Franjo
 Remo Casilli / REUTERS

Papa Franjo prihvatio je odreknuće od službe pomoćnog biskupa vrhbosanskog Pere Sudara, osobe koja je u proteklim godinama dala izniman doprinos razvitku mreže katoličkih školskih centara u Bosni i Hercegovini uspostavljenih s ciljem poticanja ostanka Hrvata u toj zemlji, prenijela je u petak Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA).

Sveti Otac prihvatio je zamolbu biskupa Sudara, a odluku o tome je tijekom dana objavio Tiskovni ured Svete Stolice. Razlozi zbog kojih je monsinjor Sudar zamolio za odreknuće nisu navedeni.

Biskup Sudar istaknuti je pripadnik Katoličke crkve u BiH koji je zalagao za suživot i pomirenje u toj zemlji, a osobno je potaknuo i vodio projekt uspostave katoličkih školskih centara diljem te zemlje koji i danas uspješno djeluju u Sarajevu, Zenici, Travniku, Žepču, Banjoj Luci, Bihaću i Tuzli i odškolovati su na tisuće učenika u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovnom ciklusu.

Monsinjor Sudar bio je jedan od šest biskupa u BiH, a njegovo odreknuće uslijedilo je uoči razdoblja u kojemu su umirovljenje najavili vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić te banjolički biskup Franjo Komarica.

Monsinjor Sudar rođen je 1951. u Barama, općina Konjic, školovao se kod Isustovaca u Zagrebu i Dubrovniku. Filozofsko-teološki studij završava u Sarajevu gdje je 1977. zaređen za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije.

Tijekom šestogodišnjeg studija u Rimu na Papinskim sveučilištima Gregorijana i Urbanijana doktorirao je iz kanonskog prava na temu Pojam fizičke osobe u zakonodavstvu Crkve te završio studij ateizma i Rimske Rote.

Od 1986. počinje predavati na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji, a u jesen 1989. izabran je za dekana i rektora Vrhbosanske katoličke bogoslovije.

Za naslovnog biskupa Selje i pomoćnog biskupa Vrhbosanske nadbiskupije imenovan je u jeku rata 1993.

U Biskupskoj konferenciji BiH vršio je službu glavnog tajnika, predsjednika komisije "Pravda i mir" i Komisije za odnose s državom BiH, a bio je i predsjednik Katehetskoga vijeća i Nadzornoga vijeća Caritasa BiH. Predsjednik je Vijeća HBK i BK BiH za inozemnu pastvu i Pedagoškog vijeća Sustava katoličkih škola za Europu BK BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:35