KAD DJEČJA DUŠA PATI

PAPA FRANJO 'Rastava braka ponekad može postati neizbježna, pa čak i moralno nužna'

 AFP

Ima slučajeva u brakovima kada je „rastava neizbježna“, rekao je u srijedu papa Frane za opće audijencije na Trgu Sv. Petra. Štoviše, „ponekad može postati čak moralno nužna, kada se radi o tome da se slabijeg supružnika, ili malu djecu, izvuče od preteških rana izazvanih prepotencijom i nasiljem, zastrašivanjem i izrabljivanjem, otuđenošću i ravnodušnošću“.

Ne treba zaboraviti da Katolička crkva oduvijek pozna rastavu braka (nekad se zvala „rastava od stola i postelje“), ali ne priznaje razvod. Dakle, pristaje da supružnici žive odvojeno kada je suživot nemoguć ili opasan, ali i u tom slučaju ostaju u braku, s obavezom vjernosti.

Papa je svoju katehezu na općoj audijenciji posvetio obitelji, dan pošto je u Vatikanu objavljen Instrumentum laboris, radni materijal za listopadsku XIV redovitu opću skupštinu Biskupske sinode pod naslovom „Vokacija i misija obitelji u Crkvi i u suvremenom svijetu“.

U tome radnom materijalu – koji obuhvaća i Završnu izvijest lanjske izvanredne opće skupštine Biskupske sinode o obitelji i rezultate javne rasprave koja je tada otvorena u Katoličkoj crkvi – nema nikakvih promjena negativnih stavova prema istospolnim zajednicama, naznačena je mogućnost pokorničkog približavanja civilno prevjenčanih supružnika punoj crkvenoj sakramentalnoj zajednici, uzima se u obzir pravoslavna praksa pokorničkog sklapanja novoga crkvenog braka, te se izrazito podržava mogućnost pojednostavljenja procedure poništavanja crkvenog braka, već predviđenoga kanonskim pravom.

Papina kateheza u srijedu bavi se tim problemima, ali ne s pravnog, nego s pastoralnog stanovišta, polazeći od ideje da i razorene obitelji treba spasiti za Crkvu, ponajprije radi djece i njezina odgoja u katoličkome crkvenom nauku.

Naime, kaže Papa, kada se obitelj podijeli, kada u njoj „nestane bračne ljubavi“, ta se nevolja surva na djecu. Stoga je apelirao da se u takvim situacijama obitelji prate kako „djeca ne bi postala taoci ni tate ni mame“. U obitelji „sve je povezano“, kaže Papa, pa kad je njezina duša ranjena, „zaraza zahvaća sve članove“.

Pozivajući se na citat Evanđelja po Mateju gdje Isus kaže da je bolje vezati mlinski kamen o vrat i utopiti se nego sablazniti malene, poglavar Katoličke crkve upozorava na ponašanja – riječi, djela i propuste – koji ljubav, umjesto da je izražavaju, zapravo „odbijaju ili, još gore, ubijaju“.

„Kada odrasli izgube glavu, kada svatko misli samo na sebe, kada tata i mama jedno drugome nanose bol, dječja duša pati silno, zapada u očaj. A to su rane koje ostavljaju ožiljak za sav život“ – dramatično konstatira Papa. rastava, je, logično, manje zlo, katkad i moralno obavezna, kaže papa Bergoglio.

Ljudi, pa i vjernici, to odavna znaju – a sada to kaže i njihova Katolička crkva, s najvišeg mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:16