‘EKOLOŠKA TRANZICIJA‘

Papa Franjo tisućama mladih privrednika: ‘Računam na vas! Ne ostavljajte nas na miru, pružite nam primjer‘

Pozvao ih je da na međunarodnoj razini prednjače u ‘ekološkoj tranziciji‘ privrede, prevladavajući njome društvene nepravde

Papa Frane u Assisiju

 Tiziana Fabi/Afp

Poglavar Katoličke crkve papa Frane obratio se danas u Assisiju, rodnome mjestu i svetištu sv. Frane Assiškoga, mladim katolicima – ekonomistima, poduzetnicima i aktivistima iz svega svijeta –okupljenima u sklopu foruma "Franina privreda". Papa ih je pozvao da na međunarodnoj razini prednjače u "ekološkoj tranziciji" privrede prevladavajući njome društvene nepravde.

"Pozvani ste da budete zanatlije i tvorci zajedničke kuće, koja sada propada", rekao im je Papa. "Nova privreda, nadahnuta Franom Assiškim, danas može i mora biti privreda koja prijateljuje sa zemljom, mirovna privreda. Ekonomiju koja ubija treba, u svakom njezinoj dimenziji, pretvoriti u ekonomiju života", poučava poglavar katoličke crkve.

image

Papa Frane na pozornici tijekom ‘Franine privrede‘

Tiziana Fabi/Afp

Nakon dvije godine okupljanja on line, uslijed pandemije covida-19, oko tisuće mladih privrednika okupili su se u Assisiju gdje su se tri dana odvijale rasprave, vježbe u laboratorijima, te suradnja u radionicama. Njima je Papa rekao:

"Živite vašu mladost u vremenima koja nisu laka. Kriza okoliša, pa onda pandemija i rat u Ukrajini, kao i ini ratovi koji godinama traju u raznim zemljama, obilježavaju vaš život." Potaknuo ih je: "Računam na vas! Ne ostavljajte nas na miru, pružite nam primjer!"

Papa Frane apelira na "ekološko obraćenje kadro navesti nas da sagledamo strukturalne ekonomske probleme. Kaže: "Nije dovoljno ušminkati se, treba dovesti u pitanje razvojni model. Stanje je takvo da ne možemo čekati sljedeći sastanak na vrhu. Zemlja gori danas, danas moramo mijenjati, na svim razinama." Frane upozorava: "Ako govorimo o ekološkoj tranziciji ali ostajemo unutar ekonomske paradigme XX stoljeća, koje je opljačkalo prirodne resurse zemlje, svi manevri koje usvojimo ostat će vazda nedovoljni."

Prvi papa u povijesti koji je za se odabrao ime Assiškog Siromaška, podsjeća da je "franjevački pokret znao u srednjem vijeku izmisliti prve ekonomske teorije i čak osnovati prve solidarne banke, zalagaonice Monte di pietà [zbir milosrđa] jer je na svijet gledao očima najsiromašnijih."

image

Papa Frane

Tiziana Fabi/Afp

Ušao je i u detalje: "Ovo je doba nove hrabrosti u napuštanju fosilnih izvora energije, u ubrzavanju razvitka novih izvora s ništičnim ili pozitivnim utjecajem na okoliš." Spomenuvši slučaj mladog inženjera koji je tražio zaposlenje ali je odbio raditi za proizvođača oružja, Papa je naglasio: "Bez rada, dostojnoga i dobro plaćenoga, mladi neće zaista odrasti, a nejednakosti će se povećavati."

Financije jesu "plinovite", veli Papa, ali kritična masa mnogih mladih "može se čak nadati da će promijeniti sustav tako golem, tako kompleksan, kao što je svjetska privreda".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:12