VAŽAN POSJET

Papa Franjo u Bahreinu pozvao na ‘promicanje ljudskih prava‘ pa neizravno uputio poruku i Katarcima

Sveti Otac je u četvrtak doputovao u četverodnevni posjet malenoj muslimanskoj monarhiji

Papa Franjo i Hamad bin Isa al-Khalifa

 Marco Bertorello/Afp

Papa Franjo je u četvrtak, prvog dana posjeta Bahreinu, pozvao da se "ljudska prava ne krše, nego promiču", nakon kritike nevladinih organizacija zbog diskriminacije šijita u toj zemlji.

Sveti Otac je u četvrtak doputovao u četverodnevni posjet malenoj muslimanskoj monarhiji u Perzijskom zaljevu, prvi posjet toj zemlji u svom pontifikatu, koji će uglavnom biti posvećen međuvjerskom dijalogu.

Poštovanje, snošljivost i vjerska sloboda koji se "priznaju u ustavu" Bahreina, moraju se "neprestano primjenjivati kako bi se uklonila diskriminacija i kako se temeljna ljudska prava ne bi kršila, nego promicala", rekao je Papa u govoru pred predstavnicima vlasti, civilnog društva i diplomatskog zbora u palači Al-Sahir u Avaliju.

Nakon prosvjeda 2011., na tragu Arapskog proljeća, Bahrein je redovito na meti kritike nevladinih organizacija i međunarodnih ustanova da progoni političke neistomišljenike, napose one iz šijitske zajednice, u zemlji koju vodi sunitska dinastija.

Tri tjedna prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva u susjednom Kataru, u koji se upire prstom zbog postupanja sa stranim radnicima, Papa je pozvao da "posvuda budu zajamčeni radni uvjeti sigurni i dostojni čovjeka".

Osudivši "rad koji raščovječuje" i koji je "udar na ljudsko dostojanstvo" u modernom društvu, Sveti Otac je pozvao Bahrein da bude "svjetionik u regiji u promicanju prava te pravednih i boljih uvjeta za radnike, žene i mlade".

Uz to treba, istaknuo je, "zajamčiti poštovanje i pažnju onima na rubu društva, poput imigranata i zatvorenika".

Vatikanski izvor je rekao da će Papa zamoliti kralja Hamada ben Isu al-Kalifu u prigodi njihova susreta da oslobodi šijitske zatvorenike.

Nekoliko dana prije početka COP27 u Egiptu, Jorge Bergoglio je pozvao na žurno djelovanje u vezi s klimatskim promjenama i na donošenje "konkretnih i jasnih odluka, misleći na mlade naraštaje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2023 17:27