VELIKI ČETVRTAK

PAPA FRANJO U BOLOVIMA Jedva se saginjao: Oprao noge 12-orici hendikepiranih, među njma i muslimanu

Papa Franjo je pred svakim od 12 hendikepiranih kleknuo, uz pomoć dvojice svećenika i kako je odmicao činilo se da mu je taj pokret postajao sve bolniji
Pope Francis (L) kisses the foot of a man as he performs the traditional Washing of the feet during a visit at a center for disabled people as part of Holy Thursday (Maundy Thursday) as part of the Holy Week on April 17, 2014 in Rome. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
 ALBERTO PIZZOLI/AFP / AFP

RIM - Papa Franjo je u četvrtak oprao noge 12-orici hendikepiranih, među kojima i jednom Libijcu na misi na Veliki četvrtak u jednoj modernoj crkvi na periferiji Rima, godinu dana nakon što je oprao noge mladim zatvorenicima, među kojima su bila i dvojica muslimana.

Jorge Mario Bergoglio (77) koji se 12 puta spustio na koljena, teško se spuštao i podizao, primijećeno je.

Papa Franjo je ove godine izabrao ponoviti Isusovu gestu prema 12 hendikepiranih žena i muškaraca starih između 16 i 86 godina u Centru Santa Maria della Provvidenza na zapadnoj periferiji Rima.

Prošle godine papa Franjo je prekinuo tradiciju svojih prethodnika i otišao izvan Vatikana u zatvor oprati noge mladim zatvorenicima.

"Ta gesta koju je preuzeo Isus, to je bio posao roba. Isus je Bog i ako nam je bio sluga, to je naše nasljedstvo", podsjetio je Papa i pozvao katolike da se povedu za primjerom Isusa u služenju drugima.

Papa Franjo je pred svakim od 12 hendikepiranih kleknuo, uz pomoć dvojice svećenika i kako je odmicao činilo se da mu je taj pokret postajao sve bolniji. Zatim je predvodio kratku misu u kojoj je komemorirao posljednju večeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:06