ANKETA IZ VATIKANA

PAPA FRANJO VJERNICIMA UHRVATSKOJ 'Što mislite o gaybrakovima, poligamiji i pobačaju?'

Papa želi provjeriti stavove vjernika o pitanjima o kojima Vatikan zastupa izrazito konzervativne stavove
 AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS

Papa Franjo ovih je dana ponovno, jednom neuobičajenom odlukom, iznenadio svjetsku javnost, a u prvom redu katoličke vjernike i kler. U pripremama za Sinodu o obitelji, koja će se održati 2014. papa je organizirao veliku anketu kojom želi provjeriti stavove katoličkih vjernika o temama kao što su homoseksualni brakovi, pobačaj, život u izvanbračnim zajednicama, dakle, pitanjima o kojima Vatikan zastupa izrazito konzervativne stavove.

Informaciju o anketi poslanoj iz Vatikana, prvi je objavio američki National Catholic Reporter, a o čemu je riječ, ispričala je Helen Osman, glasnogovornica Američke biskupske konferencije, koja je najavila kako će: „Svaki pojedini biskup moći odrediti najkorisniji način kako prikupiti podatke koje traži Rimska crkva“.

Potvrdio je to i koordinator iz Vatikana nadbiskup Lorenzo Baldisseri, koji je naveo da se odgovori očekuju već u siječnju 2014, riječima kako je u pitanju "Zahtjev biskupima da što hitnije i šire moguće provedu ovu anketu, kako bi se mogli prikupiti podaci sa što više lokalnih izvora".

U Engleskoj, biskupi su anketu već odaslali pomoću interneta tamošnjim katoličkim vjernicima i njihovim obiteljima, svećenicima i časnim sestrama.

U dokumentu se traže odgovori na važna pitanja kao što su zajednički život koji ne vodi prema braku, mješoviti i međuvjerski brakovi, poligamija, samohrano roditeljstvo, istospolne zajednice dvije osobe kojima se sve češće dozvoljava da usvajaju djecu, oblici feminizma koji su neprijateljski nastrojeni prema Crkvi, sve rasprostranjenija kultura "neobavezivanja" i pretpostavka da brak može biti privremen, kao i crkvena učenja o porodičnim vrijednostima i percepcija tog učenja u današnjem društvu.

Anketa se uklapa u Franjin stav kako Katolička crkva mora bolje pripremati mlade za brak, i objašnjavati im da su pogrešne teze po kojima su brakovi privremene, a ne doživotne zajednice. Franjo je nedavno zatražio više milosrđa prema homoseksualcima, razvedenima i ženama koje su abortirale, premda je vlo jasno istaknuo da podržava tradicionalni brak i da je protivnik pobačaja.

U svakom slučaju, ovaj papa se ne libi biti drukčiji od svojih prethodnika, osobito u komunikaciji s vjernicima. A biti će zanimljivo vidjeti kako će hrvatski biskupi prikupljati odgovore od ovdašnjih vjernika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:26