SINODA O AMAZONIJI

PAPA FRANJO 'Vrlo sam se rastužio kad sam čuo podrugljiv komentar o pobožnom čovjeku s perjem na glavi'

Papa Franjo
 Remo Casilli / REUTERS

Papa Franjo je rekao u ponedjeljak biskupima na raspravi o Amazoniji da moderno društvo ne bi trebalo nametati svoja pravila domorocima već poštivati njihovu kulturu i dopustiti im da sami stvaraju svoju budućnost.

Papa Franjo, porijeklom iz Argentine, govorio je na otvaranju trodnevnog okupljanja biskupa o budućnosti rimokatoličke Crkve u Amazoniji te mogućnosti zaređivanja oženjenih muškaraca.

Poručio je da se stanovnicima Amazonije ne bi trebalo pristupati s poduzetničkim duhom i nametati im unaprijed osmišljene programe kako bi ih se discipliniralo.

"Ideološka kolonizacija je vrlo prisutna danas. Recimo ne pripitomljavanju domorodaca", rekao je papa Franjo.

Papa Franjo je u prošlosti zatražio oprost u ime Crkve za pogreške europskih misionara koji su pratili prve kolonizatore te poručio da su se mnogi dugo vremena "omalovažavajuće" odnosili prema domorocima i njihovim kulturama, a neki to još uvijek čine.

"Vrlo sam se rastužio kada sam čuo podrugljiv komentar o pobožnom čovjeku s perjem na glavi koji je prinosio svoje darove", rekao je papa Franjo o muškarcu iz Amazonije koji je sudjelovao na nedjeljnoj misi.

"Recite mi, koja je razlika u nošenju perja na svojoj glavi ili trokutastih kapica koje nose neki vatikanski službenici", upitao se papa.

Na trotjednoj sinodi raspravljat će se o širenju vjere u Amazoniji, većoj ulozi žena, zaštiti okoliša, klimatskim promjenama, krčenju šuma, domorocima te njihovom pravu da sačuvaju svoju zemlju i tradiciju.

Amazonija je u središtu svjetske pozornosti zbog razornih požara u Brazilu. Na svečanoj uvodnoj misi u nedjelju, papa Franjo je rekao da su posebne interesne skupine namjerno uzrokovale požare.

Konzervativni katolici opisali su radni dokument heretičkim, a štovanje prirode koje prakticiraju domoroci Amazonije kažu smatraju implicitnim oblicima poganizma i panteizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:53