KOMENTIRAO SUKOB

Papa implicitno optužio Rusiju za agresiju i imperijalizam na području Ukrajine

‘Svi trebaju priznati da oružana osvajanja, ekspanzionizam i imperijalizam nemaju nikakve veze s kraljevstvom koje je Isus proglasio‘

Papa Franjo

 Tiziana Fabi/Afp

Papa Franjo u četvrtak je implicitno optužio Rusiju za "oružano osvajanje, ekspanzionizam i imperijalizam" u Ukrajini, nazvavši sukob "okrutnim i besmislenim agresivnim ratom".

Papa je u razgovoru s izaslanstvom pravoslavnih čelnika u Rimu rekao da je to sukob kršćana koji su se okrenuli jednih protiv drugih.

I u Rusiji i Ukrajini su većinom pravoslavni kršćani, ali u Ukrajini postoji značajna katolička manjina.

"Pomirenje među razdvojenim kršćanima, kao sredstvo doprinosa miru među narodima u sukobu, ovih dana je pravo vrijeme za njegovo razmatranje budući da je naš svijet poremećen okrutnim i besmislenim ratom u kojem se mnogi, mnogi kršćani bore jedni protiv drugih", rekao je Papa.

Papa je također rekao svojim pravoslavnim posjetiteljima, očito misleći na Rusiju, da svi trebaju "priznati da oružana osvajanja, ekspanzionizam i imperijalizam nemaju nikakve veze s kraljevstvom koje je Isus proglasio".

Bio je to drugi dan zaredom da je Papa govorio o sukobu u Ukrajini. U srijedu je osudio bombaški napad na trgovački centar u gradu Kremenčuku, posljednji u nizu "barbarskih napada" na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 14:46