IZ RIMA JAVLJA INOSLAV BEŠKER

Papa ipak nije pomilovao sobara: Gabriele ponovo u zatvoru, slijedi otkaz!

 AP Photo/Alessandra Tarantino

RIM - Paolo Gabriele, bivši osobni sobar poglavara Katoličke crkve pape Benedikta XVI., u četvrtak u 15 sati ponovo je zatvoren u ćeliju Vatikanske žandarmerije unutar Vatikanskog Grada, počevši tako izdržavati kaznu od 18 mjeseci zatvora zbog krađe osobne prepiske poglavara Katoličke crkve pape Benedikta XVI., pa i one na koju je Papa osobno zapisao „zu vernichten“ (unišiti).

U četvrtak je, naime, istekao žalbeni rok nakon te prvostupanjske presude Kaznenog suda Vatikanskog sudišta. Na presudu se nitko nije žalio, ni vatikanski promotor pravde (dakle: tužilac), ni osuđeni Gabriele, pa je kazna postala pravomoćna.

Gabriele je uhićen 23. svibnja, u srpnju mu je odobren kućni pritvor u njegovu stanu u Vatikanu, sada je u zatvoru. Dakle, Papa nije Gabrielea pomilovao prije početka izdržavanja kazne. U bilješci Državnog tajništva dostavljenoj novinarima opetuje se da je pomilovanje moguće, ali se dodaje: „Ono razborito podrazumijeva kajanje krivca i iskrena molba oproštaja Prvosvećeniku i svima koji su nepravedno uvrijeđeni.“

Gabriele je zatražio oproštenje, ali je ponovio i u završnoj riječi da nije lopov, te da je sve učinio iz ljubavi za Crkvu i Papu. On se, dakle, ne kaje, smatra da su mu motivi ispravni.

Državno tajništvo pak smatra da je Gabriele nanio „osobnu uvredu Svetom Ocu, narušio pravo tajnosti mnogih osoba koje su se Papi obratile u funkciji svojih službi, omeo komunikaciju biskupas Papom“ itd. Stoga očekuje da se pokaje zbog toga.

Nadalje, Država Vatikanskog Grada nije zamolila susjednu Talijansku Republiku da Gabriele kaznu izdržava u Italiji.

Napokon, otpala je mogućnost da Gabriele bude prebačen na posao dalje od prostorija gdje se odlučuje, iako je ona naznačena u presudi. Državno tajništvo izvješćuje da je pokrenut postupak izvanrednog otkaza Gabrieleu, koji će tako ostati bez plaće i stana. Osim ako ne odustane od svoje linije obrane i ne pokaje se javno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 16:11