AFERA VATILEAKS

'PAPA JE ODSTUPIO ZBOG GAY LOBIJA' Pravi razlog odlaska ucjenjivanje homoseksualnih svećenika?

 AFP

ZAGREB - Papa Benedikt XVI na svoj se šokantni odlazak s položaja zadnjeg dana ovog mjeseca možda nije odlučio zbog pomanjkanja snage, što se navodi kao službeni razlog, nego zbog saznanja da u Vatikanu ima homoseksualnih svećenika koji su pod ucjenama otkrivali tajne dokumente u aferi Vatileaks, pišu u petak svjetski mediji, pozivajući se na članke objavljene u talijanskom dnevniku Reppublica i tjedniku Panorama.

Izraelski dnevnik Haaretz u svojem osvrtu tvrdi da je Papa odluku o odlasku donio 17. prosinca, na dan kad je dobio snop dokumenata koje su prikupila trojica kandidata tijekom tajne unutarnje istrage o okolnostima Vatileaksa.

Francuska agencija France Presse navodi da su kardinali na čelu sa Španjolcem Julianom Herranzom, kojima je Papa istragu povjerio još u proljeće, Svetog oca u listopadu izvijestili o postojanju "gay lobija" u Vatikanu, kojem Panorama u svojem članku pridaje "daleko najveću važnost i utjecaj od svih drugih unutar kurije".

Haaretz navodi da je izvješće u dva toma na više od 300 stranica pohranjeno u sef i da će biti predano nasljedniku Benedikta XVI. kad bude izabran, dok poznavatelj vatikanskih prilika u dnevniku Stampa, po AFP-u, tvrdi da će Papa prije abdikacije primiti trojicu kardinala i da će se o sadržaju njihovog golemog izvješća raspravljati možda i tijekom opće kongregacije na kojoj će kardinali pripremiti konklave.

Također se navode riječi izvora bliskog vatikanskim kardinalima da se "sve vrti oko nepoštivanja šeste i sedme zapovijedi". Šesta zapovijed zabranjuje preljub, a katolici tvrde da se to odnosi i na homoseksualnu aktivnost. Sedma zabranjuje krađu.

Vatikan je reagirao istaknuvši velike pogreške u člancima u talijanskom tisku i najavio kako se te članke ne treba uzimati za ozbiljno. "Neće biti ni demantija, ni komentara ni potvrda nagađanja, fantazija i stajališta" koji će biti objavljeni u tisku u to doba, rekao je vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi.

Lombardi je potvrdio da povijesna Papina odluka o odlasku s položaja nije motivirana nikakvom "depresijom" ni psihološkim motivima nego nedostatkom snage.

Tema o homoseksualnosti u Vatikanu nije nova u talijanskim medijima, navodi AFP, a obrađena je i u beletristici, čak s velikim tržišnim uspjehom. Poznavatelji vatikanskih prilika, kaže francuska agencija, već dugo znaju da svećenstvo i drugo osoblje iz Vatikana održava homoseksualne veze s osobama izvan te državice pa možda postoji i cijela mreža homoseksualno orijentiranih svećanika koja o tome sustavno šuti.

Vatikan službeno ne osuđuje homoseksualnost, ali zagovara tezu da su spolni odnosi između dvaju muškaraca protuprirodni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 00:22