PORUKA PATRIJARHU

Papa Kirilu: ‘Brate, nismo mi klerici u službi države. Ne smiješ se pretvoriti u običnog Putinova ministranta‘

Kiril je Putinovu dugu vladavinu nazvao "čudom božjim", a njegov ratni pohod okarakterizirao je kao obrambeni čin
 Kirill Kudryavtsev/Afp

Dok se invazija na Ukrajinu već dobrano zahuktala, poglavar ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril, preko Zooma je vodio vrlo neugodan razgovor s papom Franjom, poglavarom Katoličke crkve.

Dvojica crkvenih lidera, piše ugledni The New York Times, prije invazije na Ukrajinu intenzivno su surađivali kako bi premostili tisuću godina staru šizmu - raskol Crkve na zapadnu (katoličku) i istočnu (pravoslavnu), no to se promijenilo tijekom razgovora vođenog u ožujku - između njih otvorio se duboki ponor.

Patrijarh Kiril, piše NYT, dvadeset je minuta čitao unaprijed napisan govor u kojem iz kojeg su odjekivali argumenti ruskog predsjednika Vladimira Putina da je ruska invazija na Ukrajinu bila nužna kako bi tu zemlju očistila od nacista i kako bi se Rusija suprostavila daljnjem (agresivnom) širenju NATO-a.

Kirilova litanija jako je zbunila papu Franju koji je poglavaru ruske pravoslavne crkve poručio: "Brate, nismo mi klerici u službi države".

U tekstu The New York Timesa napominje se kako je papa Franjo za utjecajni talijanski list "Corriere della Sera" rekao da se partijarh Kiril ne smije pretvoriti u običnog Putinova ministranta.

Lider sto milijuna pravoslavnih vjernika uložio je sav taj kapital, piše NYT, u blisko i obostrano korisno savezništvo s predsjednikom Putinom. Kiril njegovoj politici dodaje duhovnu dimeziju, a zauzvrat mu Kremlj svim svojim resursima omogućava da proširi svoj (osobni) utjecaj na cijeli pravoslavni svijet.

Kiril je Putinovu dugu vladavinu nazvao "čudom božjim", a njegov ratni pohod okarakterizirao je kao obrambeni čin kako bi se spriječila zavjera liberala koji su Ukrajinu željeli zatrovati gay paradama(?!).

"Svi naši ljudi danas se moraju probuditi i shvatiti da je kucnuo čas koji će odrediti daljnju povijesnu sudbinu čitavog (ruskog) naroda", poručio je patrijarh Kiril tijekom propovijedi u travnju. U drugoj je propovijedi ruskim vojnicima poručio kako su Rusi stoljećima odgajani da vole svoju domovinu i da uvijek budu spremni braniti ju "onako kako samo Rusi to znaju".

Kirilova uloga u Putinovoj ratnoj kampanji toliko je velika da, kako piše NYT, europski dužnosnici planiraju i njegovo ime staviti na popis osoba koje podliježu sankcijama EU.

Neki pak smatraju da bi takve sankcije bile kontraproduktivne jer bi u Rusiji bile doživljene kao "dokaz" neprijateljstva "bezbožnog Zapada" prema majčici Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:57