NOVA LICA

Papa novim kardinalima poručio da budu ponizni

Na pretkonsistoriju se, među ostalim, raspravljalo o prihvaćanju anglikanaca u Katoličku crkvu
Newly-elevated Sri Lankan Cardinal Albert Malcom Ranjith Patabendige Don, right, receives the red three-cornered biretta hat by Pope Benedict XVI during a consistory inside St. Peter's Basilica, at the Vatican, Saturday, Nov. 20, 2010. Benedict XVI formally created 24 new cardinals on Saturday amid cheers in St. Peter's Basilica, bringing a mostly Italian group into the elite club that will eventually elect his successor. (AP Photo/Pier Paolo Cito)
 Pier Paolo Cito

RIM - Dvadeset i četiri nova kardinala imenovao je u subotu papa Benedikt XVI. u trećemu redovitom konsistoriju svoga pontifikata, u prepunoj Vatikanskoj bazilici sv. Petra. Njih 20 su kardinali izbornici, koji mogu u konklavu birati novog papu, a četvorici je više od 80 godina, pa neće imati pravo izbora.

Prevlast Europljana

Među izbornicima osmorica su Talijani. Papa Nijemac Benedikt XVI. je ovim konsistorijem u Svetom kolegiju ojačao prevlast Evropljana, koji čine tek četvrtinu katolika. Ojačao je i relativnu većinu Talijana, koji su bili apsolutna većina do Ivana XXIII.

Dajući svakome purpurni biret, Papa je upozorio nove kardinale da budu ponizni, da se “ne osjete moćnima”, jer “primat u Crkvi nije u veličini nego u služenju”. Novi kardinali će u nedjelju služiti misu u Svetom Petru predvođeni Papom, koji će svakome od njih dati kardinalski prsten.

Konsistoriju je u petak prethodio dan molitve i razmišljanja oko 150 nazočnih od ukupno 203 kardinala (121 izbornik), takozvani pretkonsistorij. Teme su bile: vjerska sloboda u svijetu, liturgija u Crkvi, prihvaćanje anglikanaca u Katoličku crkvu, te zaštita maloljetnih od spolnog napastovanja.

Neslaganja o temi

Iako zadnja, ta je tema izazvala najviše razmimoilaženja, tvrdi dobro informiran i Vatikanu sklon Sandro Magister. Jedni su smatrali da nije dobro što su svi procesi za pedofiliju sada u nadležnosti Rima, ali Papa je to htio uslijed zataškavanja u biskupijama. Samo 20 posto slučajeva u Rimu rješava se kanonskim procesom, a ostali ekstraprocesualno, što jest brže, ali ugrožava prava optuženih svećenika, upozorili su kardinali pravnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:47