‘HIMNA LJUBAVI‘

Papa o gastro i seksualnim užicima: To dolazi izravno od Boga, užitak je jednostavno božanski

"Užitak dolazi izravno od Boga, on nije ni katolički, ni kršćanski, ni nešto treće, on je jednostavno božanski", ističe papa Franjo
Papa Franjo
 Vincenzo Pinto/AFP

Papa Franjo, kritičar "izvanjske pobožnosti" koja je gdjekad prevladavala unutar Crkve, rekao je da su kulinarski i spolni užitak "jednostavno božanski", u knjizi razgovora koja je u srijedu izašla u Italiji.

"Crkva je osudila neljudski, sirov i prost užitak, ali je uvijek prihvaćala ljudski, umjeren i moralan užitak", ocijenio je Sveti Otac odgovarajući na pitanja Carla Petrinija, talijanskog pisca i gastronoma.

"Užitak dolazi izravno od Boga, on nije ni katolički, ni kršćanski, ni nešto treće, on je jednostavno božanski", ističe papa Franjo.

"Uživanje u hrani održava vas u dobrom zdravlju, kao što spolni užitak čini ljubav ljepšom i jamči produženje vrste", dodao je Papa rođen u Argentini.

On je potpuno suprotan "licemjernom moralu" koji ne priznaje pojam užitka i koji je postojao u povijesti Katoličke Crkve, što je "pogrešno tumačenje kršćanske poruke".

Takvo je gledanje "načinilo golemu štetu koja se i danas snažno osjeti u nekim slučajevima", požalio se.

"Naprotiv, uživanje u hrani kao i spolni užitak dolaze od Boga", istaknuo je poglavar 1,3 milijarde katolika.

Papa je u odlomku knjige rekao da ga je oduševio film "Babettina gozba" kojega se radnja događa u danskoj puritanskoj protestantskoj zajednici u 19. st. Raskošnu gozbu u filmu pripremila je francuska kuharica Babette koja je dobila na lutriji. "Za mene je to himna kršćanskom milosrđu i ljubavi", ocijenio je Papa.

Knjigu koja obuhvaća tri razgovora ("TerraFutura, razgovori s papom Franjom o ekologiji cjelovitosti") uredio je osnivač pokreta "spore hrane" koji je nastao u 80-im kao odgovor na "brzu hranu".

U središtu knjige je socijalno gledanje pape Franje na ekologiju, izneseno i u njegovoj enciklici "Hvaljen budi" ("Laudato Si") objavljenoj 2015.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:10