VELIKI INTERVJU

PAPA O KLJUČNIM PITANJIMA VJERE: 'Pedofilija je guba, a ima je i kod biskupa i kardinala u Crkvi'

 AFP

Onda kako stoje stvari: ima li pedofila i među kardinalima ili nema? Nakon razgovora s papom Franom (77) koji je u rimskoj Repubblici objavio njezin osnivač i bivši glavni urednik Eugenio Scalfari (90) - nismo ništa informiraniji, iako je to jedna od udarnih tema dijaloga koji se ticao dvaju najškakljivijih pitanja: odnosa Katoličke crkve spram pedofilije i spram mafija.

Štoviše, u opremi razgovora Papi je pripisana najava: “Kao i Isus upotrijebit ću štap protiv svećenikâ pedofila”, a i dijagnoza: “Pedofilija je guba koje ima i u Crkvi i koja pogađa i biskupe i kardinale”, te: “Poneki svećenici prelaze preko fenomena mafije: rijetko javno optužuju mafijaše”.

Istočna crkva

U razgovoru je Papi pripisano i ovo: “Možda ne znate da je celibat ustanovljen u X stoljeću, dakle 900 godina nakon smrti Našega Gospodina. U istočnoj Katoličkoj crkvi i dosad je postojala mogućnost da se svećenici žene. Problem jamačno postoji ali nije krupan. Treba vremena, ali rješenjâ ima i naći ću ih.“

Kao i nakon posljednjega objavljenoga Scalfarijeva razgovora s Papom, reagirao je pročelnik Ureda za novinstvo Svete Stolice i Papin redovnički subrat o. Federico Lombardi (75), ovaj put bitno brže nego prošli put. Lombardi nije zanijekao razgovor, Bože sačuvaj, ali je opet naglasio da Scalfari ne vodi intervju “na klasičan način”, da to nisu pitanja i odgovori, da Papa nije mogao ovjeriti tekst prije objavljivanja (što u nas kažu: autorizirati), nego da je “to što Scalfari pripisuje Papi, prenoseći u navodnicima njegove riječi, zapravo plod njegove memorije iskusnog novinara”. Drugim riječima, Scalfari ono što je čuo sažima i preslaguje, pazeći da ne izgubi smisao, ali Papine riječi nisu doslovne ni kad su u navodnicima.

Ženidba prije zaređenja

Ipak, o. Lombardi je zanijekao samo dvije konkretne izjave. Prva: da je Papa rekao da će “naći rješenja” za problem svećeničke ženidbe (kuriozno: nije ispravio tvrdnju da se u katoličkim crkvama istočnih obreda svećenici žene, iako to nije točno, nego se, kao i u pravoslavlju, oženjeni rede za svećenike, ali ako su jednom svećenici, ne mogu se ženiti ni kao udovci, niti po prvi put). Druga, da je među pedofilima spomenuo i kardinale (kuriozno: o. Lombardi nije zanijekao da među kardinalima ima pedofila, samo da je Papa to rekao - ali kardinal Groër je smijenjen i kažnjen baš zbog pedofilije, pa kakva je to onda precizacija?).

Evo što, po Scalfariju, Papa kaže o pedofiliji: “Kvarenje djeteta je najstrašnije i najgnusnije što se može zamisliti. Osobito ako se, kao što sam mogao izravno ispitivati, najveći dio tih odvratnih čina događa unutar obitelji ili dugotrajnih bliskih prijateljskih veza. Obitelj bi morala biti svetište gdje djetence, pa dijete, pa adolescenta odgajaju s ljubavlju za dobro.” “Na žalost, nije tako”, nastavio je Papa, “čini se da je odgoj, kakvim ga zamišljamo, napustio obitelji.” Što zbog profesionalnih obaveza, zbog potreba da se obitelji pruži podnošljiv standard, pa dijete postaje žrtvom poroka drugih odraslih, a tome se “često pridružuje porok droge”, kaže Papa.

“Crkva se bori da se pobijedi porok i da se ponovo uspostavi odgoj. Ali i mi imamo tu gubu u kući”, uviđa Papa. On spominje da ga suradnici uvjeravaju da se u Crkvi taj porok kreće oko 2 posto. “Taj bi me podatak morao primiriti ali Vam kažem da me baš ne primiruje”, kaže papa Bergoglio, dodavši da je još više onih koji znaju i šute, koji kažnjavaju ali ne kažu zašto. “Nalazim to stanje nepodnošljivim i moja je nakana suzbiti ga strogošću koju to zaslužuje.”

Mafijaški bog

Kada ga je Scalfari podsjetio na Isusovo ganjanje trgovaca iz Hrama, Bergoglio je dodao: “Isus je volio sve, čak i grešnike koje je htio otkupiti dijeleći im oprost i milosrđe, ali kada bi šćepao batinu, koristio ju je da bi protjerao demona koji je zagospodario nekom dušom.” Iako je rekao da fenomen mafije još proučava, jer u Argentini ima kriminala ali ne i mafije, pokazalo se da prilično dobro zna što je suština mafije, te je s razumijevanjem prihvatio Scalfarijeve riječi da mafije imaju kodeks, etiku i “mafijaškog Boga“.

Crkvena optužba protiv mafija mora biti javna i konstantna, veli poglavar Katoličke crkve. “Pedofilija, mafija: Crkva, Božji puk, svećenici, zajednice, imat će među brojnim zadacima i ta dva prvorazredna pitanja“ - kaže papa Frane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:31