PRIMIO 2000 ROMA

Papa odgovorio Berlusconiju koji je plašio stanovnike Milana da će njihov grad biti 'Cigangrad'

Govor pape Benedikta XVI je u Italiji ocijenjen i kao kritika rasizma talijanske vladajuće koalicije

RIM - Papa Benedikt XVI primio je u subotu u vatikanskoj Dvorani Pavla VI oko 2000 evropskih Roma i Sinta. Povod je bio 150-godišnjica rođenja i 75. obljetnica mučeničke smrti Ceferina Giméneza Malle zvanoga „el Pelé“, Roma iz Frage u Španjolskoj, koga je papa Ivan Pavao II proglasio blaženim 1997, kao prvog Roma uzdignutoga na slavu katoličkih oltara.

Ceferino Giménez Malla je španjolski Rom ubijen 1936., za otpora frankističkoj pobuni, ali ne kao privrženik bigotnog zločinca Franca, nego zato što se suprotstavio uhidbi nekog župnika. Stoga su republikanski milicionari strijeljali i njega zajedno sa župnikom. Umro je s krunicom u ruci, a Zbor za kauze svetaca je prihvatio ocjenu postulatora Romulada Rodriga da je „el Pelé“ ubijen zbog mržnje prema katoličkoj vjeri, te je na taj način uvršten među mučenike.

Pošto je još papa Pavao VI obećao Romima i Sintima da „nikada neće biti marginalizirani“ u Katoličkoj crkvi, Benedikt XVI je u subotu od tih dviju nacija (koje u Evropi obično zajednički nazivaju „Ciganima“) da se još jače zauzmu „na putu „one integracije od koje ćete korist imati i vi i sve društvu“, dok je od državnih i javnih institucija zatražio da se zauzmu „kako bi na primjeren način podržale taj put“. Papa je precizirao da su „potraga za dostojnim stanovanjem i radom te obrazovanje djece temelji na kojima izgraditi tu integraciju“.

To je, naravno, i uputa državama i političkim strankama koje se pozivaju na katoličku baštinu.

„Vazda tražite pravdu, zakonitost i pomirbu; potrudite se da nikada ne budete uzrok tuđih patnji“.

Papa je po obrazu pomilovao Romni kojoj su, dok je imala samo 9 godina, njemačke vlasti utetovirale Z („Zigeuner“) i logorski broj u Auschwitzu, gdje joj je pomorena obitelj.

Benedikt XVI je naglasio da su Romi i Sinti svojom kulturom „značajnih izraza, kao što su glazba i pjevanje“ obogatili evropsku kulturu.

Poglavar Katoličke crkve je, sasvim slučajno, sve to rekao samo dva tjedna pošto je talijanski premijer Silvio Berlusconi plašio stanovnike Milana da će, izaberu li gradonačelnika iz oporbe, njihov grad biti pretvoren u „Cigangrad“ („Zingaropoli“). Stoga je, makar i posve nehotično, pozdravni govor pape Benedikta XVI u Italiji ocijenjen i kao kritika rasizma talijanske vladajuće koalicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:38