JASNA PORUKA

Papa osudio mafiju: Ne prepustite se zlu! Protiv njega se ipak možete boriti

Papa je izabrao postojbinu mafije da iznese osudu organiziranog kriminala
 AFP

RIM - Jasnu osudu mafije i inoga organiziranog kriminala kao zla izrekao je u nedjelju papa Benedikt XVI. za svoga poludnevnog posjeta Palermu, glavnom gradu autonomne oblasti Sicilije.

To je bio prvi posjet Benedikta XVI. Siciliji i prvi dolazak nekog pape nakon dramatičnog vapaja Ivana Pavla II. u Agrigentu, prije 17 godina, kada je mafijaše poistovetio s Vragom i pozvao ih da se pokaju, jer ih čeka Božji sud.

Uostalom, osuda organiziranog kriminala ne odnosi se samo na Siciliju, ali je jasno da je Papa izabrao baš postojbinu mafije da tu osudu iznese gdje najviše peče i odakle će najviše odjeknuti, pa i u inim zemljama gdje je organizirani kriminal postao način života. Manje dramatičan od Ivana Pavla II., Benedikt XVI. nije bio manje odlučan.

Svjedočenje vrijednosti

“Nemojte se prepustiti zlu!”, pobudio je Papa u svojoj homiliji okupljene na misi na Italičkom forumu u drevnoj sicilijanskoj prijestolnici. “Napast obeshrabrenja, prepuštanja zlu, prijeti onima slabe vjere, koji brkaju zlo i dobro, tko se boji da se protiv zla, često duboko ukorijenjenoga, ne može ništa učiniti.”

“U Palermu, kao i po svoj Siciliji, ne manjkaju poteškoće. Mislim osobito na one koji žive u uvjetima nedostatnosti, zbog pomanjkanja zaposlenja, zbog nesigurnosti u budućnost, zbog fizičke i moralne patnje, te zbog organiziranog kriminala”, rekao je poglavar Katoličke crkve, pozvavši vjernike da “bez straha svjedoče ljudske i kršćanske vrijednosti”, nabrojavši, uz nekoliko imena sicilijanskih svetaca, i don Pina Puglisija, župnika u Palermu koga je Cosa nostra ubila prije 17 godina, četiri mjeseca poslije vapaja i krika Ivana Pavla II., jer je mladima nudio drugu vrstu angažmana, daleko od zločina i mafije.

Riječi domaćina

Papa se pozvao i na riječi svog domaćina, palermitanskog nadbiskupa Paola Romea, koji je gotovo političkim rječnikom govorio o “dubokim ranama, starima i novima, koje utječu na društveno tkivo: sve veća stopa nezaposlenosti, nezadovoljstvo najslabijih slojeva, brojni upravni i ekonomski problemi, koji ne prestaju na težak način uvjetovati život na našem otoku, često poprištu drama koje organizirani kriminal, koristeći taj humus, organizira na račun cjelokupne društvene zajednice i, neizbježno, pojedinačnih savjesti.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:01