PORUKA IZ VATIKANA

Papa osudio nasilje nad ženama

Prema podacima talijanskog ministarstva unutarnjih poslova, u 2023. je ubijeno više od stotinu žena u Italiji

Papa Franjo

 Ivana Batev/Cropix

Papa Franjo u ponedjeljak je osudio nasilje nad ženama, nakon što je Italiju u studenom razbjesnilo brutalno ubojstvo 22-godišnje studentice, u godini kada je u toj zemlji ubijeno više od stotinu žena.

Franjo je ranije više puta pozivao na zaustavljanje nasilja nad ženama, no njegove riječi u ponedjeljak prve su na tu temu otkad je Italiju u razbjesnilo ubojstvo Giuilije Cecchettin.

Ono je potaknulo prosvjede diljem zemlje i pozive da se nastava o poštivanju djevojaka uvede u obrazovni sustav, već od razine vrtića.

„Svako društvo treba prihvatiti dar žene, svake žene: poštivati, braniti i cijeniti žene, znajući da, tkogod joj našteti time vrijeđa Boga, rođenog od žene”, rekao je papa Franjo u propovijedi na Novu godinu u Bazilici svetog Petra u Vatikanu.

Talijanski zastupnici jednoglasno su podržali niz mjera čiji je cilj borba protiv nasilja nad ženama.

Prema podacima talijanskog ministarstva unutarnjih poslova, u 2023. je ubijeno više od stotinu žena u Italiji, a gotovo polovica njih od strane sadašnjih ili bivših partnera.

Cecchettin je ubio njezin bivši dečko.

Bijes oko njezinog ubojstva poklopio se s uspjehom filma imena „C‘e ancora domani” („I dalje postoji sutra”), priče o ženi koju tuče njezin suprug. Smješten u Rimu nedugo nakon Drugog svjetskog rata, kada su žene dobile pravo glasa, taj se film sad koristi kao obrazovni alat u školama diljem zemlje.

Franjo je u ponedjeljak rekao kako žene igraju ključnu ulogu bivajući primjerima mira.

„I svijet se mora ugledati u majke i žene kako bi pronašao mir, kako bi izašao iz spirale nasilja i mržnje i još jednom vidio stvari istinski humanim očima i srcem”, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:55