VRIJEME ZA PROMJENE

Papa otvorio konzultacije o budućnosti Crkve: ‘Nemojmo ostati isključivi u našim uvjerenjima‘

Konzervativci smatraju da je proces koji će se odvijati u tri faze gubitak vremena i da će potkopati hijerarhijsku strukturu Crkve
papa Franjo
 Tiziana FABI/AFP

Papa Franjo otvorio je u nedjelju dvogodišnje globalne konzultacije koje bi mogle promijeniti način na koji Rimokatolička Crkva donosi odluke i čiji bi se utjecaj mogao osjećati dugo nakon završetka njegova pontifikata.

Pobornici smatraju da je inicijativa nazvana "Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje" prilika za promjenu dinamike moći u Crkvi i da se da veći glas katolicima laicima, uključujući žene i ljude na marginama društva.

Konzervativci smatraju da je proces koji će se odvijati u tri faze gubitak vremena, da bi mogao potkopati hijerarhijsku strukturu Crkve koja ima 1,3 milijardi vjernika te dugoročno razvodniti tradicionalnu doktrinu.

Papa je na misi u bazilici sv. Petra rekao kako bi katolici trebali biti otvorena uma prema tom procesu.

"Jesmo li spremni za avanturu ovog putovanja? Ili se bojimo nepoznatoga i radije bismo se sakrili iza uobičajenih izlika: 'To je besmisleno' ili 'Uvijek tako činimo'?", upitao se.

U prvoj fazi, katolici u župama i biskupijama širom svijeta razgovarat će o pitanjima kao što su sluša li Crkva dovoljno mlade, žene, manjine i marginalizirane. Razgovarat će također kako identificirati stereotipe i predrasude u lokalnim zajednicama i kakvu Crkvu misle da Bog želi danas u svijetu.

Nakon rasprava na nacionalnim i kontinentalnim razinama, biskupi će se sastati u Vatikanu na mjesec dana 2023. Pripremit će dokument, a Papa će napisati Apostolsku pobudnicu sa svojim stajalištima, prijedlozima i možda uputama o raznim pitanjima.

"Nemojmo dopustiti da naša srca budu zatvorena; nemojmo ostati isključivi u našim uvjerenjima. Slušajmo jedni druge", rekao je Papa na misi na kojoj je bilo oko 3000 ljudi.

Naglasio je ipak da samo Pape mogu donositi konačne odluke o doktrinarnim pitanjima.

Papa je rekao da sinodalnost, pojam koji potječe iz grčkog i znači otprilike zajedno ići istim putem, ne može postati "Crkvena konvencija, studijska skupina, politički kongres ili parlament, nego događaj ispunjen milošću, proces zacjeljenja vođen Duhom Svetim".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 02:12