PUNO LIJEPIH ŽELJA

Papa ponovno u fokusu, Rusi mu se obratili na godišnjicu pontifikata: Nisu štedjeli na pohvalama

Rimski biskup je "jedan od rijetkih političkih čelnika koji ima zaista strateški pogled na svjetske probleme", dodalo je veleposlanstvo

Papa Franjo

 Andreas Solaro/AFP

Rusija je u srijedu čestitala papi Franji 11. godišnjicu njegova pontifikata, pozdravivši ga kao "istinskog branitelja humanizma i mira", u sjeni diplomatskih napetosti između Kijeva i Vatikana nakon što je Papa pozvao Ukrajinu da "podigne bijelu zastavu".

"Papa Franjo je istinski i iskreni branitelj humanizma, mira i tradicionalnih vrijednosti", objavilo je na X-u rusko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici, šaljući Papi izabranom 13. ožujka 2013., svoje "najbolje želje".

Rimski biskup je "jedan od rijetkih političkih čelnika koji ima zaista strateški pogled na svjetske probleme", dodalo je veleposlanstvo.

Ta poruka objavljena je tri dana nakon što je objavljen Papin intervju u kojem je pozvao Kijev da "podigne bijelu zastavu i pregovara" kako bi se okončao rat "prije nego se stvari pogoršaju".

To je izazvalo veliku polemiku i diplomatske napetosti između Rima i Ukrajine, koja je Papu ogorčeno optužila da "legalizira pravo jačega" i pozvala na razgovor vatikanskog veleposlanika.

Sveta Stolica pokušala je ispraviti nesporazum inzistirajući na tome da je izraz "bijela zastava" u tom slučaju značio "prekid neprijateljstava", a ne predaju.

Papa (87) je u srijedu ujutro, nakon tjedne opće audijencije, molio da se "pobijedi ludilo rata, koji je uvijek poraz", ne spomenuvši izravno ni Ukrajinu niti Rusiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 21:43