SLUŽBENI POSJET

Papa poziva na dijalog kako bi se ‘zaliječile strašne rane‘ podijeljenog Cipra

Usporedivši Cipar s "vrijednim biserom", Sveti Otac je pozvao na "geste opuštanja, konkretne korake dijaloga"

Papa Franjo i Nicos Anastasiades

 Iakovos Hatzistavrou/AFP

Papa Franjo je u četvrtak u službenom posjetu Cipru pozvao na dijalog kako bi se "zaliječile strašne rane" mediteranskog otoka, podijeljenog od 1974. i invazije Turske koja zauzima njegovu sjevernu trećinu.

"Najbolnija rana ove zemlje je strašna razderotina posljednjih desetljeća. Put mira, koji liječi sukobe i obnavlja ljepotu bratstva, sadržan je u jednoj riječi, a to je dijalog", izjavio je Papa u predsjedničkoj palači u Nikoziji pred visokim dužnosnicima među kojima je bio ciparski predsjednik Nicos Anastasiades.

"Mislim na patnju onih koji se ne mogu vratiti u svoje domove i bogomolje", dodao je Franjo aludirajući na 200.000 ljudi koji su pobjegli pred turskom invazijom - ciparski Grci na jug, a ciparski Turci na sjever, ostavljajući za sobom imovinu i kuće.

"To su razdoblja kada zamire dijalog, a dijalog može utrti put miru", izjavio je Papa pred političkim, vjerskim i diplomatskim predstavnicima, dok su pregovori sa samoproglašenom Turskom Republikom Sjeverni Cipar (RTCN koju priznaje samo Ankara) o ujedinjenju otoka na mrtvoj točki od 2017. godine.

Usporedivši Cipar s "vrijednim biserom", Sveti Otac je pozvao na "geste opuštanja, konkretne korake dijaloga", umjesto "gesti moći, prijetnji odmazdom i demonstracije sile".

"Mislim na predanost iskrenoj raspravi koja na prvo mjesto stavlja potrebe naroda", istaknuo je.

"Ne dopustimo da prevlada mržnja, ne odustajmo od zacjeljivanja rana, ne zaboravimo sudbine nestalih. A na iskušenje malodušnosti, okrenimo se budućim generacijama kože žele miran, ujedinjeni svijet koji surađuje, u kojem ne vladaju vječna rivalstva i zagađenost neriješenim sporovima", dodao je Papa.

Predsjednik Anastasiades je u tvitu napisao da podržava "akcije za miran suživot, za promociju dijaloga između država, religija i kultura, dobrosusjedske odnose i mirno rješenje bilateralnih ili multilateralnih sporova bez pribjegavanja sili".

Papa je u četvrtak poslijepodne stigao na Cipar u 48-satni posjet nakon kojeg u subotu odlazi u Grčku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:04