BOŽIĆNA PORUKA

Papa pozvao vjernike da budu ponizni: ‘Odreknimo se pritužbi, spuštenih nosova i pohlepe‘

Završni apel poglavara Katoličke crkve na ponoćki Gospodinova rođenja glasio je: ‘Vratimo se u Betlehem, vratimo se našim korijenima‘
 Filippo Monteforte

Vratiti dostojanstvo radu, obožavati Krista u posljednjima na Zemlji, malenost pretpostaviti veličajnosti, ljubav pohlepi i ambiciji, biti Crkva siromašna i bratska - to su zahtjevi koje je poglavar Katoličke crkve papa Frane postavio pred oko 1500 nazočnih i pred milijardu i dvjesta milijuna njezinih vjernika u homiliji na ponoćki u Vatikanskoj bazilici svetog Petra u Vatikanu, anticipiranoj nekoliko sati da bi se poštovale odredbe radi suzbijanja pandemije covida-19.

"Izazov Božića" je, kaže Papa, gledajući u jaslice znati dočekati i razumjeti "put malenosti". Jer "Bog se otkriva, ali ljudi ga ne razumiju. On se čini malim u očima svijeta, a mi nastavljamo tražiti veličinu u skladu sa svijetom, možda čak i u Njegovo ime. Bog se snizuje a mi želimo doći na postolje. Najviši ukazuje na poniznost a mi se nastojimo iskazati. Bog ide u potragu za pastirima, za nevidljivim, tražimo vidljivost. Isus je rođen da služimo, a mi provodimo godine u potrazi za uspjehom." "Bog ne traži snagu i moć – upozorava Franjo – traži nježnost i unutarnju malenost".

image
Filippo Monteforte

Evo, dakle, "što tražiti od Isusa za Božić: milost malenosti". Jer to je, po Papinim riječima, "poruka velike nade: Isus nas poziva da cijenimo i ponovno otkrivamo male stvari u životu". "Ostavimo onda iza sebe žaljenje za veličinom koju nemamo. Odreknimo se pritužbi i spuštenih nosova, pohlepe koja nas ostavlja nezadovoljnima!", upozorava Papa.

"Prihvatiti malenost" znači također "ljubiti Isusa u posljednjima [na svijetu], služiti mu u siromašnima". "Oni su najsličniji Isusu, koji je rođen siromašan", podsjeća papa Frane: "Upravo u njima On želi biti čašćen. U ovoj noći ljubavi spopada nas samo jedan strah: da ćemo povrijediti ljubav Božju, povrijediti Boga prezirući siromahe našom ravnodušnošću".

image
Filippo Monteforte

U pastirima pored jaslica Papa vidi pastire kao "zaboravljene ljude s periferije", ljude čije je "dostojanstvo stavljeno na kušnju". Isus, kaže Papa, "dolazi počastiti one isključene i otkriva se iznad svega njima: ne obrazovanim i važnim ljudima, nego siromasima koji rade".

"Večeras Bog dolazi dostojanstvom nadoknadi teškoću rada", kaže Frane. "Podsjeća nas koliko je važno čovjeku dati dostojanstvo radom, ali i dati dostojanstvo čovjekovu radu, jer čovjek je gospodar, a ne rob rada." "Na dan Života ponavljamo: ne smije više biti pogibija na poslu! Zauzmimo se za to!"

Završni apel poglavara Katoličke crkve na ponoćki Gospodinova rođenja glasio je: "Vratimo se u Betlehem, vratimo se našim korijenima, vratimo se bitnosti vjere, prvoj ljubavi, obožavanju, milosrdnoj ljubavi. Neka bi nam Bog dao da da budemo Crkva koja [Ga] obožava, siromašna i bratska. To je bitno. Vratimo se Betlehemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:56